Nigella Lawsons frisse zalmsalade

Geschikt voor 2 personen

Een van de favoriete recepten van Nigella is deze zalmsalade en wij snappen helemaal waarom. Graag delen we dit recept uit haar kookboek Simply Nigella.

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ

Ingrediënten

VOOR 2 PERSONEN, ROYALE PORTIES, OF VOOR 4 IN GEVAL VAN NOOD
2 wildezalmfilets uit Alaska (ca. 250 g in totaal)
2 lente-uitjes, schoongemaakt
1 tl zwarte peperkorrels
2½ tl limoensap
2 tl zeezoutvlokken

VOOR DE SALADE
3 el pompoenpitten
100 g waterkers
1 tl troebele biologische appelciderazijn
1 kleine rijpe avocado
1 el koudgeperste koolzaadolie of extra vergine olijfolie
1 tl zeezoutvlokken, of naar smaak

BEREIDING
Leg de zalmfilets in een kleine koekenpan (ik gebruik er een van 20 cm) en zet ze onder koud kraanwater. Voeg de hele lente-uitjes en de peperkorrels toe. Knijp de limoen erboven uit, strooi het zout erover en breng alles zonder deksel aan de kook. Begint het water te borrelen, keer de filets dan, neem de pan van het vuur en laat hem 7 minuten staan. Haal de filets uit het water en laat ze volledig afkoelen; dit duurt ongeveer 1 uur. Als de zalm koud is zal hij door en door gaar zijn, met mals vlees dat vanbinnen koraalroze is.

Begin intussen met de salade. Rooster de pompoenpitten door ze in een droge koekenpan met dikke bodem op het vuur te schudden. Ze zullen een beetje opspringen, donkerder worden en een rokerige smaak krijgen. Het roosteren duurt niet lang dus blijf erbij en blijf de pitten omschudden. Verplaats de pitten naar een koud bord.

Ben je klaar om de salade samen te stellen, doe dan de waterkers in een grote lage kom (of verdeel hem over twee kommen), sprenkel de azijn erover en schep de waterkers erdoor. Voeg nu de zalm toe, waarbij je het vel verwijdert en de vis naar wens in hapklare stukken of reepjes scheurt.

Halveer en ontpit de avocado en lepel het vruchtvlees op de zalm en de waterkers of snijd het in plakjes. Sprenkel de olie over de salade, strooi het zout en de helft van de geroosterde pompoenpitten erover en schep alles voorzichtig door elkaar. Bestrooi de salade met de rest van de pompoenpitten en tast toe.

VOORAF MAKEN
Je kunt de zalm tot 3 dagen van tevoren maken. Laat hem 1 uur afkoelen, dek hem af en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Nog niet genoeg gekregen van zalm? Probeer ook eens deze vier recepten voor een frisse zalmsalade >

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO