Sticky toffee cake met koffie en kardemom

Geschikt voor 4 personen

Dit is eigenlijk een dubbele sticky toffee. De cake wordt namelijk eerst in de saus gedrenkt en er vervolgens mee overgoten.

gerelateerd
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh
Lamsspareribs in ketjap en knoflook

Ingrediënten

Voor de cake: 
300 g ontpitte dadels (ca 15 stuks)
2 zakjes baking soda
130 g boter
175 g bruine basterdsuiker
4 eieren
275 g gezeefde bloem
1 tl bakpoeder
1½ stick oplosespressopoeder
2 tl kardemompoeder, uit de vijzel
1 tl zout

Voor de toffeesaus: 
200 g bruine suiker
200 g boter
200 ml room of amandelmelk
1 tl zout
Snuf nootmuskaat
Clotted cream of crème fraîche, om te serveren

Extra: 
Cake- of puddingvorm van ca 2 liter

Bereiding 

1. Snij de dadels in kleine stukjes. Doe ze in een kom met 1 zakje baking soda en schenk er 175 ml kokend water op. Roer goed door en laat ze in 15 minuten zacht worden.

2. Verwarm de oven tot 175 graden. Vet een tulbandvorm of andere cakevorm goed in en bestuif met bloem. 

3. Klop de suiker met de boter luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en meng tot ze volledig zijn opgenomen.

4. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg het andere zakje baking soda, bakpoeder, zout, espressopoeder en kardemom toe en meng door elkaar. Voeg het geheel in delen toe aan het boter-eimengsel. 

5. Voeg dan de dadels toe (als er wat weekvocht meekomt is dat niet erg) en meng tot een mooi egaal beslag. Giet het beslag in de tulbandvorm en zet die in het midden van de oven (zet de heteluchtstand niet aan, dan droogt de cake te veel uit). Bak in 45 tot 50 minuten of totdat een satéprikker er schoon uitkomt. Laat enigszins afkoelen op een rooster.

6. Maak intussen de toffeesaus door de boter te laten melten met de suiker en de room. Stort de cake en prik als hij nog warm is met een satéprikker gaten in de boven- en zijkant.

7. Veeg de vorm schoon en giet een derde van de saus erin. Doe de cake voorzichtig terug in de vorm. Prik ook in de onderkant gaten en giet ook hier saus in. Laat de cake 15 tot 30 minuten staan, zodat de saus kan worden geabsorbeerd. 

8. Stort de cake opnieuw en strijk met een kwastje eventuele oneffenheden glad.

9. Laat de cake afkoelen op kamertemperatuur, afgedekt met een theedoek, zodat hij niet kan uitdrogen. Verwarm de overgebleven saus vlak voor het serveren. Bestrooi de cake met rietsuiker en de saus. Serveer met clotted cream of crème fresh. 

gerelateerd
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh
Lamsspareribs in ketjap en knoflook
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO