De ultieme bestemming voor een overrijpe banaan

Geschikt voor 8 personen

Onweerstaanbaar, deze bananencake met warme karamelsaus! De maple syrup geeft de cake een extra diepe karamelsmaak.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

Maple syrup (ahornsiroop) 8 el
Bananen 3 kleine rijpe en 1 overrijpe
Pecannoten 100g
Boter 100g, op kamertemperatuur
Bruine basterdsuiker 200g
Eieren 4 grote
Zelfrijzend bakmeel 200g
Vanille-extract 2 tl
Bakpoeder 1 tl
Gemalen kaneel 1 tl
Volle Griekse yoghurt 200 g
 
Voor de karamelsaus
Pecannoten 100 g
Zoute boter 100 g
Slagroom 100 ml
Maple syrup (ahornsiroop) 100 ml
 
Extra: ingevet vierkant bakblik (20x20 cm) of rond bakblik (23 cm Ø), bakpapier, mixer, keukenmachine

BEREIDING
Verwarm de oven tot 160°C. Beleg de bodem van het bakblik met bakpapier. Schenk de helft van de ahornsiroop over de bodem van het bakblik. Pel de bananen, snij ze over de lengte doormidden en leg ze met de snijkanten naar beneden in de siroop.
 
Maal in een keukenmachine de pecannoten zo fijn mogelijk. Klop in een kom met een mixer de boter met suiker luchtig. Klop er één voor één de eieren door en meng er dan het meel, de fijngemalen pecannoten, de overrijpe banaan, het vanille-extract, het bakpoeder, de kaneel en de yoghurt door. Schep het beslag voorzichtig op de bananen in de bakvorm. Bak de cake 45-60 min in de oven; als je er een spies insteekt moet deze er schoon uitkomen.
 
Maak intussen de karamelsaus. Rooster de pecannoten 1-2 min in een droge pan. Voeg de boter, slagroom en ahornsiroop toe en verwarm tot de boter is gesmolten. Laat nog ca 5 min zachtjes borrelen tot de saus wat dikker is. Neem van het vuur.
 
Neem de cake uit de oven en prik er met een spies flink wat gaatjes in; prik tot halverwege de cake. Schenk de rest van de maple syrup erover en laat enkele min intrekken. Keer de cake voorzichtig op een groot bord. Verwarm de saus eventueel nog even en serveer bij de cake. Lekker met vanille-ijs of Griekse yoghurt.

It's bananas! Dit wist je nog niet over bananen >
Een banaan is eigenlijk een bes >
Dit is wat er gebeurt als je elke dag een banaan eet >

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO