Aardperensoufflés met gorgonzola

Geschikt voor 8 personen

Soufflés zijn een feest om te zien èn om te eten. Het enige nadeel: ze zakken snel in. Zorg dus dat iedereen braaf aan tafel zit zodra de soufflés uit de oven komen. Receptuur: Tal Maes en Femke de Winter-Went.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

500 gr aardperen
1-2 el citroensap
40 gr boter
40 gr bloem, plus extra om te bestuiven
300 ml volle melk
150 gorgonzola dolce
6 eieren, gescheiden

Extra: 8 eenpersoons ramekins (inhoud ca. 165 ml), keukenmachine of staafmixer

Vet de ramekins in en bestuif ze dun met bloem. Schil de aardperen. Leg elke aardpeer die je hebt geschild meteen in een bak met koud water met wat citroepsap, zodat je rustig kunt schillen zonder dat ze verkleuren. Giet ze als je klaar bent af, laat uitlekken en snij ze in plakjes van ca 1 cm dik. kook ze in een klein laagje water met wat zout en een beetje citroensap zachtjes gaar. Giet af en laat goed uitlekken. Pureer ze in een keukenmachine of met een staafmixer.
Verwarm de oven tot 185 graden Celsius. Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Voeg de bloem toe en laat 1-2 minuten al roerend garen. Schenk er beetje bij beetje de melk bij en roer tot je een dikke bechamelsaus hebt. Laat de saus nog even op het vuur staan tot hij echt mooi dik is. Voeg de kaas toe en roer tot hij is gesmolten. Meng er van het vuur af de aardperenpuree en de eidooiers door.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten goed stijf tot ze gaan pieken. Schep ze voorzichtig door het kaas-aardperenmengsel. Verdeel het mengsel over de ramekins. Zet de ramekins op een bakplaat in de oven en laat de soufflés in 18-22 minuten rijzen en goudbruin worden. Laat vooral in het begin van het bakken de ovendeur dicht en ga als de soufflés klaar zijn snel aan tafel.

Tip: De bechamelsaus voor de soufflés kun je voorbereiden, de aardpeerpuree ook. Vlak voor het opdienen hoef je dan alleen nog de eiwitten stijf te kloppen, alles te mengen en in de oven te schuiven.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO