Kipsaté met pindasaus

Geschikt voor 4 personen

Woon je in een vreemd land, dan krijg je vanzelf een onweerstaanbaar verlangen naar het eten van thuis. Toch? ELLE Eten's correspondent Tal Maes weet dat als geen ander en móet af en toe kipsaté met pindasaus hebben. We mogen haar favoriet met je delen.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

600 gr kippendijvlees zonder bot, in blokjes3 el ketjap of sojasaus
1/2-1 tl sambal oelek
3 cm gember, geschild en fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
Sap van een halve limoen
Olie om te bestrijken
3 bosuitjes, in dunne ringen om te garneren
Handvol verse koriander, om te garneren

Voor de pindasaus
1 zonnebloemolie
1 sjalot, heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 tl djinten (gemalen komijn)
3-4 el pindakaas
200 ml kokosmelk
1-2 tl sambal oelek
1-2 el ketjap of sojasaus
Limoensap

Extra
12-16 satéprikkers (geweekt in koud water), evt barbecue

BEREIDING
Meng in een kom de blokjes kip met ketjap (of sojasaus), sambal, gember, knoflook en limoensap. Laat op een koele plek minimaal 1 uur afgedekt marineren. Maak de pindasaus (deze kun je evt van tevoren maken en vlak voor gebruik weer even opwarmen).

Verhit in een pannetje met dikke bodem de olie en fruit sjalot, knoflook en gember 2-3 min op laag tot matig vuur. Voeg ketoembar en djinten toe en bak kort mee. Meng de pindakaas erdoor en schenk er de kokosmelk bij. Roer alles goed en voeg de sambal toe. Laat de saus enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met ketjap (of sojasaus) en limoensap. Als de saus te dik wordt, voeg dan een klein scheutje water toe.
Rijg de blokjes kip aan de prikkers. Bestrijk ze dun met olie en grill ze op een barbecue, grillplaat of onder een ovengrill in ca 8 min gaar en rondom bruin. Bestrooi ze met bosuitjes, koriander en serveer met pindasaus. Lekker met rijst, kroepoek en wat roergebakken groenten (of gegrilde groenten, als de barbecue toch staat te gloeien).

Tekstbewerking en receptuurbewerking: Tal Maes

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO