Pork Wellington met Porcini

Geschikt voor 6 personen

Geen beef, maar pork dit keer. Een nieuwe kerstklassieker in een oud jasje!

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

20 gr gedroogde porcini
2 varkenshaasjes à 300 gr
3 el olijfolie
300 gr kastanjechampignons
1 flinke teen knoflook
1/2 el rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
8 plakjes parmaham
350 gr roomboterbladerdeeg, ontdooid
bloem om te bestuiven
1 ei, losgeklopt

Extra:
keukentouw
keukenmachine
plasticfolie
vleesthermometer

Leg de gedroogde porcini in een kommetje en schenk er kokend water op. Laat 15-20 min weken. Leg intussen de varkenshaasjes tegen elkaar aan (dunne kant tegen dikke kant) en zet ze vast door er keukentouw om te wikkelen. Zo heb je een stuk vlees dat overal even dik is. Verhit 2 el olie in een koekenpan en braad de varkenshaas rondom bruin aan. Neem uit de pan en laat afkoelen.

Neem de porcini uit het weekvocht (gooi het niet weg) en spoel ze in een vergiet onder koud stromend water. Maal in een keukenmachine de chamignons samen met de porcini, knoflook en rozemarijn heel fijn maar net niet tot een puree. Voeg zout en peper toe. Verhit 1 el olie in een ruime koekenpan en voeg het champignonmengsel en het weekvocht van de porcini toe. Bak het mengsel al omscheppend op matig vuur 10 min tot al het vocht is verdampt.

Neem uit de pan en laat wat afkoelen. Leg een flink stuk plasticfolie op een werkvlak. Leg de plakjes parmaham erop, laat ze iets overlappen zodat de lengte ongeveer even lang is als de varkenshaas. Spreid het champignonmengsel erover uit; laat ca 1 cm van de randen van de ham vrij. Leg de varkenshaas erop en verwijder het keukentouw. Rol het vlees met behulp van het folie strak in de parmaham op; draai de uiteinden van het folie dicht en maak zo een stevig pakketje. Laat de rol minimaal 15 min in de koelkast opstijven.

Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne rechthoekige lap van 25x30 cm. Leg het deeg op een groot stuk plasticfolie. Neem het vlees uit de koelkast, verwijder het folie en leg het op het bladerdeeg. Rol het vlees in het deeg, snij overtollig deeg eraf (bewaar voor de decoratie) en plak de naad dicht met losgeklopt ei. Vouw de zijkanten dicht en plak ook dicht met ei. Wikkel de rol nu stevig in het stuk plasticfolie, draai de uiteinden van het folie dicht en maak weer een stevig pakketje. Leg tot gebruik (minimaal 15 min) in de koelkast.

Verwarm de oven tot 190 graden Celsius. Neem de Wellington uit de koelkast, verwijder het folie. Bestrijk de bovenkant met ei en decoreer met het overgebleven bladerdeeg (plak vast met ei). Schuif de Wellington in het midden van de oven en bak in 30-35 min gaar en goudbruin. De varkenshaas is goed als de vleesthermometer tussen 68 en 70 graden Celsius aangeeft. Neem uit de oven en laat voor het aansnijden 5-10 min staan.

Je kunt deze Wellington bijna helemaal voorbereiden, tijdens het diner hoef je de Wellington dan alleen nog even in de oven te schuiven. Wel zo makkelijk.

TIP
Natuurlijk is het makkelijker om de Wellington met 1 grote varkenshaas in plaats van 2 kleinere te maken, maar in Nederland zijn varkenshaasjes meestal vrij klein. Grotere varkenshazen kun je wel online bestellen, onder andere bij beefensteak.nl (iberica solomillo). Of vraag ernaar bij je slager.

 

Fotografie: Carlfried Verwaayen, Styling: Evelien Reich, Foodstyling: Oliver Knight
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO