Felicity's hollandaise

Geschikt voor 6 personen

Voor brunch thuis is hollandaisesaus bij gepocheerde eieren essentieel, of je ze nu met gerookte zalm, spinazie, ham of bacon serveert. In de woorden van Felicity Cloake, schrijfster van de rubriek How to cook the perfect… voor de Britse krant The Guardian: ‘Het belangrijkste ingrediënt van hollandaisesaus is zelfvertrouwen’. Haar methode schuwt dan ook au bain-marie (voor lafaards) of blenders (gedoe).

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ

Ingrediënten

Voor 300 ml:

4 grote eidooiers
250 g roomboter, koud en in blokjes
2 el citroensap

BEREIDING

Doe de eidooiers, boter en 2 el water in een steelpan met, belangrijk, zware bodem op heel laag vuur.
Verhit voorzichtig en roer constant met een garde.

Wanneer de boter smelt, zal de saus steeds dikker worden. Weersta de verleiding om het vuur hoger te zitten om dit proces te bespoedigen en blijf te allen tijde bij de pan.
Draai het vuur op halfhoog zodra alle boter is gesmolten en blijf energiek kloppen terwijl de saus steeds dikker wordt.

Haal van het vuur als het begint te stomen, maar blijf ook dan kloppen.
1Roer 1 el van het citroensap door de saus en voeg zout naar smaak toe.
Proef en voeg eventueel meer toe. Gebruik meteen.

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO