Cape Malay Cauliflower van de BBQ

Geschikt voor 4 personen

In dit gerecht combineer je een icoon van de oer-hollandse keuken met currykruiden uit specerijenknooppunt Kaap de Goede Hoop om een killer veggie roast te maken. Met een vleugje rook uiteraard. We delen een recept uit Smokey Goodness 3 – Bigger, Better BBQ.

gerelateerd
Lemoncurdijs met limoncello
Walnotentaartjes
Rodekool met port
Waterkerssalade met lof en gerookte amandelen

Ingrediënten

3 liter water
5 verse laurierblaadjes
1 knoflookteen, gepeld
1 tl korianderzaad
1 tl zout
1 bloemkool, bladeren en stronk verwijderd
2 el zonnebloemolie
1 tl gerookte-paprikapoeder 

Voor de Malay-currysaus:
1 el korianderzaad
½ el venkelzaad
½ el komijnzaad
1 el mosterdzaad
½ el zwarte peperkorrels
½ tl kurkuma
½ tl chilipoeder
1 el zonnebloemolie
200 ml kokosmelk
200 ml crème fraîche
Zout en peper naar smaak
Verse bladpeterselie, grof gehakt
Geroosterde gehakte amandelen 

Extra:
BBQ met deksel voor indirect grillen
Kwastje
1 eikenhoutchunk (blok rookhout van circa 5 x 5 cm) of een handje eikenhoutsnippers
Vijzel of kleine keukenmachine

Bereiding

1. Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook met daarin de laurierblaadjes, knoflook, het korianderzaad en zout en laat 10 minuten zacht koken. Pocheer de bloemkool circa 5 minuten in het kookvocht en laat hem goed uitlekken.

2. Meng de zonnebloemolie met het gerookte-paprikapoeder en bestrijk de bloemkool rondom goed met de olie. Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en zet de bloemkool op de BBQ. Rook en rooster de bloemkool 20-30 minuten, tot hij beetgaar is en mooi gekleurd. Voor een optimaal kleureffect bestrijk je de bloemkool tussentijds nog een paar keer met de olie.

3. Rooster voor de Malay-currysaus alle specerijen behalve de kurkuma en het chilipoeder circa 5 minuten in een droge koekenpan op laag vuur, tot de aroma’s sterker zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen, doe ze in een vijzel met de kurkuma en het chilipoeder en maal fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan op laag vuur, voeg het specerijenmengsel toe en roer tot het goed is opgelost in de olie. Voeg de kokosmelk en crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper. Haal de geroosterde bloemkool van de BBQ, lepel de currysaus erover en garneer met de bladpeterselie en geroosterde amandelen.

gerelateerd
Lemoncurdijs met limoncello
Walnotentaartjes
Rodekool met port
Waterkerssalade met lof en gerookte amandelen
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO