Eccles cakes met kaas

Geschikt voor 6 personen

Deze kruidige Noord-Engelse ‘cake’ met zwarte bessen en specerijen wordt traditioneel geserveerd met de brokkelige Lancashire-kaas. Drink er port bij. Niet zo’n bak zoet fruit, maar een lichtere tawny. Dat is veel eleganter bij kaas.

gerelateerd
Eccles cakes met kaas
Tarte Tatin van pompoen met vanille-cantharellen en krokante hazelnoten
Intense paddestoelen-cacaojus
Cocktail van koolrabi met witte mieriksmayo en gebakken eidooier

Ingrediënten

50 g rozijnen4 el brandy of cognac200 g zwarte bessen (diepvries of gedroogd)2 sinaasappels, de geraspte schil2 verse gember, geschild en geraspt75 g boter40 g bruine basterdsuiker2 tl verse nootmuskaat2 tl piment, fijngevijzeld2 tl kaneel12 plakken bladerdeeg1 ei, losgeklopt

Rietsuiker, om te bestrooien

Kaas naar keuze

Bereiding

Mise-en-place

Week de rozijnen in de brandy. Smelt de boter in een steelpan en neem van het vuur. Voeg er de citrusrasp aan toe en de geraspte gember. Doe de zwarte bessen en de bruine suiker erbij en de overige specerijen. Werk bij voorkeur met zo vers mogelijke specerijen, dus versgeraspte nootmuskaat en pimentkorrels die je in de vijzel fijnmaalt. Dat geeft een veel intensere smaak dan voorgemalen poeder. Voeg de geweekte rozijnen met de brandy toe aan het specerijenmengsel en roer alles goed door elkaar. Zet de vulling in de koelkast tot gebruik.

Afmaken

1. Verwarm de oven tot 200°C. Bekleed twee bakplaten met een vel bakpapier en verdeel de plakken bladerdeeg erover. Leg op elke plak een lepel vulling. Vouw eerst de vierhoeken naar elkaar en druk ze aan. Vouw dan de rest ook dicht, je hebt nu een soort dumpling. Druk het samengepakte deeg een beetje aan, keer het pakketje om en druk het voorzichtig plat met je handpalm. Leg met de nette kant naar boven op de bakplaat en herhaal met de overige pakketjes. Snij elk cakeje in met een scherp mesje, dat voorkomt dat ze gaan opblazen. Bestrijk de cakejes met losgeklopt ei en bestrooi ze met rietsuiker.

2. Bak ze in 20 minuten gaar of totdat ze mooi goudbruin kleuren. Schrik niet als de vulling eruit loopt, het is niet te voorkomen en geeft prachtige strepen op je cakejes.

3. Eccles cakes zijn warm het lekkerst. Bak ze daarom vlak voor het opdienen, of maak ze al eerder en schuif ze voor het
serveren nog even in de oven. Dien op met de kaas en port.

Fotografie Remko Kraaijeveld, receptuur en foodstyling Vanja van der Leeden, styling Lisa van der Klok

gerelateerd
Eccles cakes met kaas
Tarte Tatin van pompoen met vanille-cantharellen en krokante hazelnoten
Intense paddestoelen-cacaojus
Cocktail van koolrabi met witte mieriksmayo en gebakken eidooier
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO