Braaibroodjie: Afrikaanse steak sandwich

Geschikt voor 4 personen

Voor vuurverslaafde BBQ-fanatiekelingen kan een tosti-ijzer met stekker nooit tippen aan een boven gloeiende kolen gegaarde rustieke sandwich. Daarbij kun je een braaibroodjie flink dik beleggen. We delen een recept uit Smokey Goodness 3 - Bigger, Better BBQ.

gerelateerd
Lemoncurdijs met limoncello
Walnotentaartjes
Rodekool met port
Waterkerssalade met lof en gerookte amandelen

Ingrediënten

500 g picanha steak
6 el coffee rub
8 sneden zuurdesembrood
4 el boter, op kamertemperatuur
500 g geraspte scamorza (gerookte mozzarella)
2 rode uien, in dunne ringen, gesneden en kort gegrild
50 g rucola
6 el Grape Jelly

Extra:
BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
2 eiken-, beuken-, of hickorychunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
Gietijzeren rooster
Keukentouw
Kernthermometer

Bereiding

1. Bereid een barbecue voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Snij de vetlaag van de picanha kruislings in en bestrooi het vlees gelijkmatig met de coffee rub. Gaar de picanha 30-40 minuten, tot hij een kerntemperatuur van 54 °C heeft. Laat het vlees afkoelen en snij het in zo dun mogelijke plakken.

2. Bouw je BBQ om voor direct grillen, leg er een gietijzeren rooster op en verhit de BBQ tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Besmeer de sneden brood aan één kant met boter; deze ingesmeerde zijde komt bij het maken van de braaibroodjies aan de buitenkant (zo krijg je een mooie bruine korst). Leg vier sneden brood klaar en verdeel daarover achtereenvolgens de helft van de scamorza, de rode ui, rucola, picanha steak en de rest van de scamorza. Bedek met de overige vier sneden brood (met de boter aan de buitenkant). Knoop de braaibroodjies met keukentouw aan elkaar en gril ze tot ze krokant zijn en de kaas gesmolten is. Serveer met de Grape Jelly.

gerelateerd
Lemoncurdijs met limoncello
Walnotentaartjes
Rodekool met port
Waterkerssalade met lof en gerookte amandelen
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO