Wintersalade met bieten, kool en pecannoten

Geschikt voor 10 personen

Deze knapperige groen-paarse salade is heerlijk bij zowel de wildgratin als de quiche met paddestoelen. De koolsoorten laat je even in de dressing marineren, waardoor ze wat zachter worden.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

700 g rode bieten, gekookt
1 el rodewijnazijn
1/3 rode kool (ca 500 g)
ca 300 g jonge boerenkoolbladen (dus niet al te grote)
4 bosuitjes, in dunne ringetjes
100 g rucola
flinke hand pecannoten

Voor de dressing:
2 el rodewijnazijn
6 el olijfolie
1 flinke teen knoflook, geperst
2 tl dijonmosterd
2 tl honing

Extra: groenteschaaf of mandoline

BEREIDING
Schil de bieten, snij ze in blokjes en meng ze in een schaaltje met 1 el azijn, wat zout en peper. Zet even apart. Klop voor de dressing alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Snij de rode kool in 2 delen en snij de kern eruit. Schaaf de kool boven een kom met behulp van een groenteschaaf of mandoline in flinterdunne reepjes.

Verwijder bij de boerenkoolbladen de stelen en snij harde nerven eruit. Snij de boerenkool in dunne reepjes. Meng ca 1 uur voor het opdienen in een schaal de rode kool goed met de boerenkool, bosuitjes en de helft van de dressing; laat de koolsoorten marineren (daar worden ze iets zachter van).

Meng er vlak voor het opdienen de bietjes, rucola en rest van dressing door. Proef en voeg eventueel nog extra zout en peper en misschien een heel klein beetje extra azijn toe. Strooi er de pecannoten over. Verdeel over twee schalen en dien op.

Fotografie: Charlona Teerlink- receptuur: Tal Maes - styling: Mae Engelgeer - foodstyling: Lieke Sniekers - assistent foodstyling: Roos Kuipers - assistent styling: Eline van Wijngaarden
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO