Terrine van kip met banyuls

Geschikt voor 6 personen
gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ

Ingrediënten

2 kg kippenbouten
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 sjalot
1 wortel
1 prei, alleen het wit
paar takjes tijm
paar blaadjes laurier
zout en versgemalen peper
250 ml banyuls
10 blaadjes gelatine
1 eendenlever

extra: keukenmachine of staafmixer met hakmolen, terrinevorm, bakpapier of aluminiumfolie

BEREIDING
Trek het vel van de kippenbouten en leg ze in een (snelkook)pan. Snij alle groenten fijn. Verdeel de groenten over de bouten en steek tijm en laurier ertussen. Bestrooi met zout en peper. Schenk de wijn en 100 ml water in de pan. Laat de bouten afgedekt gaar worden. Schenk evt lauw water bij het stoofvocht als het te veel inkookt. Laat dan met het deksel van de pan afkoelen. Pluk het vlees van het karkas en snij het fijn. Bewaar het stoofvocht en evt de groenten.

Week de gelatine in koud water. Snij de eendenlever in stukjes. Breng 300 ml stoofvocht aan de kook. Los de uitgeknepen gelatine erin op, kook nog 2 min en voeg de stukjes lever toe. Kook ze 2 min mee. Schep de leverstukjes dan met een schuimspaan in de terrinevorm. Meng ze met het kippenvlees. Snij als je wilt wat meegestoofde groenten in stukjes en meng ze ook door het vlees. Schenk het warme stoofvocht in de vorm. Laat de gelei afkoelen en afgedekt 1 dag in de koelkast opstijven.
 
BANYULS
Banyuls is een zoete, met alcohol versterkte wijn, die een beetje lijkt op port en vin de liqueur wordt genoemd. de wijn komt van een klein wijngebied in frankrijk in de buurt van het plaatsje banyuls, vlak bij de Spaanse grens. Banyuls wordt gewoonlijk als aperitief gedronken, maar omdat hij fantastisch combineert met chocolade, zie je hem ook wel bij het dessert.

Fotografie Amil Jean Claude - Bewerking receptuur Ingrid van Koppenhagen, Dave van der Sanden
gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO