Tarte tatin d’aubergines aux pommes

Geschikt voor 8 personen

Deze ‘tatin’ is een variant op de originele omgekeerde appeltaart van de gezusters Tatin. Je gebruikt er bij voorkeur een vorm voor die je zowel op het vuur als in de oven kunt gebruiken, maar in ieder geval geen springvorm. Er zijn speciale tarte-tatinvormen te koop, bijvoorbeeld van Le Creuset en de Buyer.

gerelateerd
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh

Ingrediënten

3 à 4 appels (Golden Delicious)
2 aubergines
100 g roomboter
100 g lichte basterdsuiker
6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
bloem om te bestuiven
1 eidooier, losgeklopt

VOORBEREIDING (25 min)
Verwarm de oven op 180ºC. Schil de appels en de aubergines. Snij ze in dunne plakjes. Smelt de boter met de suiker in een tarte-tatinvorm op het vuur of zet een lage taartvorm in de oven. Leg de aubergine en de appelplakjes om en om rondom in de vorm. Maak zeker twee lagen. Bak ca 15 min in de oven.

Leg de bladerdeegplakjes cirkelvormig op elkaar. Bestuif het werkblad met bloem. Rol de gestapelde plakjes deeg uit tot een ruime cirkel. Haal de vorm uit de oven. Laat iets afkoelen en leg de plak bladerdeeg erop. Stop de randen goed in. Klop de dooier los en besmeer de bovenkant. Maak een gaatje in het midden om de stoom te laten ontsnappen.

BEREIDING (10 min)
Verwarm de oven op 180ºC. Bak de tarte tatin in ca 20 min af. Haal een mesje langs de rand, leg een groot bord op de vorm en keer de taart in een keer om. Haal de vorm eraf (kijk uit met hete stoom) en serveer warm!

gerelateerd
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO