Sinaasappeltaart

Geschikt voor 8 personen

Deze verleidelijke sinaasappeltaart van Tal Maes is zoet en fris. Top als je iets te vieren hebt, ook lekker als toetje.

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ

Ingrediënten

3 grote eieren
1 eierdooier
150 g fijne kristalsuiker
125 g crème fraîche
geraspte schil van 2 + 200 ml sap van (biologische) sinaasappels
sap van 1 citroen
poedersuiker om te bestrooien

Voor het deeg
225 g bloem 
115 g boter, koud en in blokjes
25 g poedersuiker
1 groot ei, gescheiden
1tl Vanille-extract
geraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel

Extra
Keukenmachine, plasticfolie, lage ronde taartvorm Ø 23-24 cm (ingevet), bakpapier, blindbakbonen

BEREIDING

Maak eerst het deeg. Maal in een keukenmachine bloem, boter, poedersuiker en een mespunt zout tot het op fijn broodkruim lijkt. Voeg eidooier, vanille, sinaasappelrasp en 1 el koud water toe en laat de machine kort draaien tot het deeg samenkomt. Stort het deeg in een kom en vorm snel tot een bal. Laat het deeg verpakt in plasticfolie 30 min rusten in de koelkast.

Verwarm de oven tot 200°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed de taartvorm met het deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en strooi er blindbakbonen op. Bak de bodem 10 min in de oven. Verwijder bonen en bakpapier en bak 5 min. Klop in een kommetje het eiwit los met een vork en bestrijk hiermee de binnenkant van de taartbodem. Zet de bodem 3 min terug in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.

Klop voor de vulling in een kom de eieren en eidooiers los. Meng er suiker, crème fraîche, sinaasappelrasp, sinaasappelsap en citroensap door. Schenk de vulling in een karaf. Zet de taartbodem terug in de oven en schenk de vulling er voorzichtig in. Bak de taart 35-40 min tot de vulling stevig, maar het midden nog een beetje wiebelig is. Laat tot kamertemperatuur afkoelen en zet de taart dan 1 uur in de koelkast. Strooi met een theezeefje een beetje poedersuiker over de taart en serveer.

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO