Salade met makreelsashimi en yuzudressing

Geschikt voor 4 personen

Een salade met een Japanse twist.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

2 grote makrelen, schoongemaakt, niet gefileerd
100 g grof zeezout
200 ml sushiazijn
4 tl Japanse sojasaus
1 grapefruit met roze vruchtvlees
120 g gedopte edamame (jonge sojabonen)
100 g gemengde jonge bladsla

Voor de yuzudressing
2 el yuzusap
1 el sushiazijn
1 tl wasabipasta
1 tl zoete chilisaus
75 ml zonnebloemolie
50 ml milde olijfolie

Extra: visfileermes, vispincet, keukenpapier, evt keukenmachine

BEREIDING
Fileer de makrelen zoals hier is beschreven t/m stap 6. Mix de sushiazijn en de sojasaus voor stap 7 en marineer hierin de vis.

Haal de visfilets na 20 min uit de marinade en leg ze nog 30 min op een dubbele laag keukenpapier op een bord in de koelkast. Verwijder het vel: zie stap 8 en 9. Schil de grapefruit dik, zodat al het wit eraf is. Snij de partjes tussen de vliezen uit (of pel de grapefruit en trek dan voorzichtig het vel van de partjes). Breek de partjes in 2-3 stukken. Kook de sojaboontjes 2 min in gezouten water. Spoel ze in een zeef direct af met ijskoud water. Snij de rauwe makreelfilets in blokjes.

Klop, liefst in een keukenmachine, een lobbige dressing van alle dressingingrediënten (voeg de olie op het laatst in een dun straaltje toe). Verdeel de sla, visblokjes en stukjes grapefruit over de borden. Druppel er de dressing over en serveer direct.
 
100% yuzusap
Sap van de yuzu, een Japans citrusvruchtje, is in flesjes te koop bij Japanse winkels, grote toko’s en de horecagroothandel. Yuzu smaakt net zo fris als citroen of limoen, maar dan kruidiger en met een vleugje mandarijn en grapefruit. Vervang het yuzusap in dit recept eventueel door limoensap of een mix van citroen- en mandarijnsap.
 
Verser dan vers
Door het zouten en marineren krijgt de vis een steviger, haast ‘gare’ textuur, maar hij blijft natuurlijk rauw. Het is dus belangrijk dat je kraakverse makreel gebruikt. Vertel je visboer wat je met de vis gaat doen of vraag om ‘makreel van sashimikwaliteit’.
 
Sushiazijn
Sushiazijn is een kant-en-klare mix van milde rijstazijn, zout, suiker en soms ook sake of mirin, om sushirijst mee op smaak te maken. Vaak staat er ‘seasoning for sushi’ op.

Fotografie: David Munns - Recept: Silla Bjerrum - bewerking recept: Ingrid van Koppenhagen
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO