Salade met gepaneerde tofu en salsa verde

Geschikt voor 4 personen

Zet al je vooroordelen over ‘saaie’ tofu opzij en maak deze vega versie van Scaloppina alla Milanese (kalfsschnitzel). Vreselijk lekker in een salade met nieuwe aardappels, waterkers en een zurige salsa verde met olijven.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

750 gr kleine nieuwe aardappelen 
1 blok (375 g), stevige tofu naturel, uitgelekt en geperst (zie: tofu persen)
2 el sojasaus
3 el bloem
50 gr, parmezaanse kaas, fijngeraspt
50 gr panko of paneermeel
geraspte schil van 1 citroen 
1 ei
1 el grove mosterd
3-4 el olijfolie
100 gr waterkers of rucola

VOOR DE SALSA VERDE
1 flinke teen knoflook
50 gr basilicum 
2 el kappertjes uitgelekt, (potje)
6 el olijfolie, plus extra 
een mespunt suiker
2-3 el citroensap
50 gr gedroogde zwarte olijven, zonder pit en grof gehakt

EXTRA: KEUKENMACHINE, KEUKENPAPIER

BEREIDING
Kook de aardappels in de schil in 15-20 min gaar. Giet ze af en snij ze doormidden. Snij intussen de geperst tofu doormidden en snij elk stuk horizontaal in 4 plakken zodat je in totaal 8 dunne plakken hebt. Leg de plakken op een bord en besprenkel ze met de sojasaus; zorg dat alle plakken rondom goed met sojasaus zijn bedekt. Laat marineren terwijl je de salsa verde maakt.

Pureer voor de salsa verde knoflook, basilicum, kappertjes, olie, suiker en citroensap in een keukenmachine. Schep in een kommetje en meng er de gehakte olijven door. Proef en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bloem op een bord en maal er wat peper over. Meng op een ander de Parmezaanse kaas met panko of paneermeel en citroenrasp.
Klop in een diep bord het ei los met de mosterd en 2 tl water. Wentel 1 plak tofu eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en daarna door het kaasmengsel. Zorg dat de plak rondom helemaal is bedenkt en leg op een plank of bord.
Herhaal deze handelingen met de overige plakken tofu. Verhit 1-2 el olie in een ruime koekenpan. Leg 4 plakken tofu in de pan en bak ze 5-6 min op laag tot matig vuur tot ze goudbruin zijn; keer ze halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak op dezelfde manier de rest van de plakken tofu. Snij de plakken met een kartelmes in dikke repen.

Verdeel de aardappels samen met de waterkers of rucola over een grote platte schaal en leg er de gepaneerde repen tofu op. Schep er wat van de salsa verde over en besprenkel de salade met wat extra olijfolie. Serveer de rest van de salsa er apart bij.

TOFU PERSEN
Voordat je tofu gaat bakken, is het handig om het vocht eruit te persen, zodat het minder spat in de pan, sneller marinades opneemt en makkelijker snijbaar is. Vouw een schone theedoek of een flink stuk kaasdoek om het uitgelekte blok tofu heen. Leg het blok op een groot bord met rand. Leg er een snijplank op en leg hier boeken en/of volle blikken op. Laat de tofu zo 30 min staan. De tofu zal ongeveer met eenderde zijn ingeklonken. 

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO