Nigella Lawson's Ontbijtbananenbrood met kardemom en cacaonibs

Geschikt voor 6 personen
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

2 heel rijpe of overrijpe bananen (samen 250-275 gr in de schil)
2 grote eieren
2 dl (vloeibare) yoghurt of karnemelk
1,25 dl milde olijfolie
325 gr tarwebloem
200 gr lichte basterdsuiker
1 1/2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
2 tl gemalen kardemom of zaad van 1 el kardemompeulen, gemalen
50 g cacaonibs
1 cakevorm

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed het bakblik met een papieren bakvorm (of leg een stuk bakpapier op de bodem en vet de wanden in met wat zonnebloemolie).
Prak de bananen (in de keukenmachine met een plat kneedmes of, als je geen keukenmachine hebt, eerst met een vork in een kleine kom) en klop een voor een de eieren erdoor, gevolgd door de yoghurt of karnemelk en dan de olie. Klop alles goed door elkaar. Klop intussen de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda en de kardemom door elkaar in een andere kom.

Laat de keukenmachine langzamer draaien en voeg al kloppend beetje bij beetje de droge ingredienten toe. Voer de snelheid dan weer op en laat de machine 1 minuut draaien zodat alle ingredienten goed worden opgenomen. Schraap zo nodig de wanden van de kom schoon en roer het beslag kort door als je ziet dat er nog meel aan de rand van de kom zit. Meng er dan met de hand en een rubberen spatel of pollepel de cacaonibs door. Doe het beslag in het beklede bakblik en zet het ongeveer 1 uur in de oven (maar begin al na 45 minuten te controleren), een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon weer uit komen.

Zet het brood in het blik op een rooster en laat het koud worden. Til het dan met de papieren vorm uit het blik en wikkel er meer bakpapier en dan plasticfolie omheen. Bewaar het zo een dag voor je het eet.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO