Pizza bianco met artisjokharten

Geschikt voor 2 personen

Deze witte pizza heeft als basis stracchino, een halfzachte koekaas die je bij de delicatesssenwinkel kunt vinden. Je kunt ook taleggio gebruiken.

gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ

Ingrediënten

6 babyartisjokjes
400 ml olijfolie
200 ml witte wijn
7 zwarte peperkorrels
een paar takjes tijm
1 teen knoflook
sap van 1/2 citroen
300 g stracchino of taleggio, in plakjes
 
Voor het pizzadeeg
10 g verse gist of 7 g gedroogde gist (1 zakje)
1/2 tl suiker
375 g bloem
1 el olijfolie

Extra: deegmixer, deegroller

Verwijder de buitenste blaadjes van de artisjokken, zodat je de zachte binnenste blaadjes overhoudt: die zijn lichtgeel/groen van kleur. Snij een stukje van de steel, schil de steel met een dunschiller en knip de puntjes van de blaadjes. Doe de artisjokken in een pan met de olijfolie, wijn, peperkorrels, tijm, knoflook en het citroensap. Voeg water toe tot de artisjokken net onder staan. Kook ze 10-15 min en laat ze – in het kookvocht – volledig afkoelen.

Maak intussen het deeg: mix 250 ml warm water met de gist en suiker en laat het 10 min staan. Doe de helft van de bloem in de deegmixer en schenk het mengsel erbij. Zet hem 10 min op halve snelheid en laat het mengsel daarna op een warme plek in 10 min schuimig worden. Voeg de rest van de bloem toe, 1 tl zout en 1 el olijfolie en klop het in 5 min tot deeg. Doe het in een goed ingeöliede kom en dek af met een doek. Laat het 30 min op een warme plek rijzen.

Kneed het deeg zacht, maak er twee gelijke bollen van en laat die nog 10 min rusten. Verwarm de oven tot 220ºC en laat een grote bakplaat heet worden. Rol het deeg tot een zo dun mogelijke pizzabodem. Neem de bakplaat uit de oven, strooi er wat bloem op en leg de pizza op de hete plaat. Bedek hem met een dunne laag kaas en in de lengte gehalveerde artisjokken. Bak de pizza 10-12 min, tot hij krokant en goud is en de kaas gesmolten.

receptbewerking: TAL MAES fotografie: Gareth Morgans / BBC
gerelateerd
Spaghettini met Siciliaanse bloemkool
Auberginepizza's
Loaded fries met pulled pork en bier-kaassaus
Zuid-Afrikaanse sosaties van de BBQ
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO