Gevulde artisjokken

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

4 grote artisjokken, schoongemaakt
geraspte schil van 1 citroen
300 g pancetta, fijngesneden
150 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 el bladpeterselie, fijngehakt
4-6 el munt, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
olijfolie
peper en zout uit de molen

Extra: aluminiumfolie, grote ovenschaal

BEREIDING
Breng een grote pan of 2 pannen met ruim water met zout aan de kook. Maak de artisjokken schoon en bewaar ze in water met citroensap (zie kader). Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken, tik dan stevig met de artisjokken op het aanrecht, zodat de binnenste bloembladen iets open gaan. Schraap met een lepeltje het ‘hooi’ uit het hart.

Kook de artisjokken 15 min voor. Verwarm intussen de oven op 180°C. Meng de pancetta met de kaas (houd een beetje apart voor later), peterselie, munt, knoflook en wat olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Laat de artisjokken opnieuw uitlekken. Snij de stengels eraf, hak ze fijn en mix ze door het pancettamengsel.

Zet de artisjokken naast elkaar in een ovenschaal. Schep de vulling in het hart, strooi de achtergehouden kaas erover en druppel royaal olijfolie over de artisjokken. Schenk een glas water in de schaal en zet deze afgedekt met aluminiumfolie op een rooster in het midden van de oven. Stoom de artisjokken in ca 45 min gaar, een blaadje kan er dan makkelijk worden uitgetrokken.

Bedruip ze tussentijds geregeld met wat bakvocht tegen uitdrogen, voeg als te veel vocht verdampt een scheut water toe. Trek aan tafel de blaadjes van de artisjok en schraap tussen je tanden het zachte vlees eraf. Eet de bodems met de vulling.

gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO