Gebraden eendenborstfilets met gekarameliseerde grapefruit en zoete aardappelpuree

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité

Ingrediënten

2 eendenborstfilets ca. 400 gram per borst
2 Florida grapefruits
Sap van 1 Florida grapefruit
500 gram zoete aardappel
250 gram kouseband (lange sperziebonen)
Boter
1 glas rode wijn
¼ liter kippenbouillon (ongezouten)
Zout en peper

BEREIDING

Verwijder het overtollige vet van de eendenborstfilets en snijd het vel van de filets met een scherp mes ruitvormig in, tot net boven het vlees. Schil de grapefruit, verwijder het vruchtvlees en snijd ze in tweeën. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schil de aardappelen en kook ze in licht gezouten water gaar. Laat ze uitlekken en pureer ze. Voeg vervolgens een grote klont boter toe en breng op smaak. Houd de puree warm.

Snijd de beide uiteinden van de bonen eraf en blancheer ze in kokend gezouten water. Bestrooi de eendenborsten met zout en peper en verwarm een koekenpan. Plaats de borsten met de velkant in de pan en braad op een matig vuur gedurende 5 minuten totdat de huid goudbruin wordt. Giet het overtollige vet af en draai de filets om. Braad ze nog 3-4 minuten door. Haal de filets uit de pan en laat ze op een warme plek rusten.

Bak de halve grapefruits in de pan aan beide kanten goudbruin. Blus de pan af met grapefruitsap en rode wijn. Voeg de kippenbouillon toe en kook dit half in. Roer daar een klontje koude boter doorheen en breng op smaak. Giet de saus door een zeef af en houd deze warm.

Verwarm de kouseband opnieuw in een beetje boter en breng op smaak. Snijd het vlees in schuine plakken en verdeel over vier borden. Voeg het vleesjus toe aan de saus, en giet een paar lepels rond het vlees. Plaats de halve grapefruits naast het vlees en serveer met de aardappelpuree en de bonen.

Een recept van Jean Beddington voor Florida grapefruit.
gerelateerd
Duivelse kibbeling met spicy knoflooksaus
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO