Cubaanse kip

Geschikt voor 4 personen

Zoek de beste kip die er te vinden is, omdat het hier helemaal draait om de smaak van de filet. Erbij: een bijzondere, warme avocadosalsa.

gerelateerd
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh

Ingrediënten

1 el komijnzaad
3 knoflooktenen
1 Spaanse peper
1 tl zout
½ kopje (olijf)olie
1½ el vers sinaasappelsap
1½ el vers limoensap
1 grote dubbele kipfilet, in tweeën (zonder vel)

warme avocado-mango-salsa:
2 el bakvet van de kip of olijfolie
½ glas sinaasappelsap
2 tl rasp van een (bio-)limoen
2 tl (vloeibare) honing
1 flinke el koude roomboter, in blokjes
½ rijpe, maar nog stevige mango, geschild, in blokjes
½ rijpe avocado, geschild, in blokjes
versgehakte kruiden naar keuze (bv. peterselie, bieslook)

Rooster de komijnzaden 2 min op middelmatig vuur in een koekenpan. Maal ze met de knoflook, peper, en het zout in de keukenmachine tot een grove pasta. Schep het mengsel in een grote kom. Verhit de olie op zeer hoog vuur in dezelfde pan en giet het over de pasta.

Roer deze marinade goed door, laat het 15 minuten staan, en roer er het citrussap door, laat afkoelen en schenk hem in een platte schaal. Wentel de kip erdoor, dek de schaal af en marineer de kip tenminste 1 uur (maar liever 3 uur) in de koelkast

BEREIDING - warme avocado-mango-salsa:
Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de kip droog en bak hem in een beetje olie in de voorverwarmde wok of koekenpan op tamelijk hoog vuur: bruin de filets 2-3 min aan weerszijden. Leg ze dan 7-8 min in de hete oven, verpak ze in een 'tent' van aluminiumfolie en laat ze 3-5 min rusten.

Maak intussen de salsa: roer vet, sinaasappelsap, limoenrasp, honing en sojasaus met een garde, giet dit in een sauspan, breng het op middelhoog vuur aan de kook en laat de saus in 5-8 min tot de helft inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de boterblokjes er snel, maar één voor één door. Leg de kip op een groot bord, meng de mango en avocado in een schaal, schep het mengsel losjes naast de kip, giet de warme saus erover en bestrooi met kruiden.

gerelateerd
Gekaramelliseerde ananas met walnoten-misokaramel en kokosyoghurt
Falafel met gesmashte komkommer en spicy munt-limoen-kokossalsa
Verfrissende komkommergranité
Bisque udang peteh
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO