8 tips voor een avond wijnproeven met vrienden

Ontdekken welke wijn je lekker vindt? Organiseer een gezellige avond wijnproeven in eigen huis! 

gerelateerd
Zo onderhoud je je stalen koksmes het best
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
Getty Images

De beste manier om te ontdekken welke wijn je lekker vindt en welke wat jou betreft direct door de gootsteen mag, is simpel: proeven, proeven en nog meer proeven. Het ideale excuus voor een gezellige avond met vrienden. Want na het proeven, komt drinken. Vinoloog Evelijn van Heuven geeft tips.

Dit zijn de kersttrends op het gebied van wijn >

1. PROEF WIJNEN VAN ÉÉN DRUIF 
Trek op één avond allemaal wijnen open die gemaakt zijn van één druif. Let wel op uit welk land en welke streek de wijn komt. Het beste proef je wijnen uit de klassieke streken. Dat zijn de streken waar de druif van oorsprong vandaan komt en/of het meest bekend van is. Neem bijvoorbeeld Sauvignon Blanc: proef er drie uit de Franse Loire en drie uit Nieuw-Zeeland. Zo zul je zien dat één druif op verschillende plekken, ook net weer andere soorten wijnen oplevert. 

2. PROEF BEKENDE DRUIVEN NAAST ELKAAR
Koop een aantal flessen van bekende druiven en proef deze naast elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een proeverij van witte wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Viognier. Of bij rood aan Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir. Zo proef je duidelijker het verschil tussen de druiven dan wanneer je ze op verschillende momenten proeft. Dit is een goede manier om tot ontdekking te komen welke druif jou juist wel, of niet aanspreekt. Ook jij drinkt je witte wijn waarschijnlijk veel te koud >

3. LAAT JE ADVISEREN
Wanneer je wijn proeft om er echt wat van te leren, is het belangrijk dat je wijnen proeft met typische kenmerken. In een goede wijnwinkel staan goed opgeleide mensen. Zij zouden jou dus gemakkelijk moeten kunnen adviseren welke wijnen je het beste kunt gebruiken voor een proefavond. 

4. WIJS EEN WIJNBAAS AAN
Wanneer alle aanwezigen allemaal één fles meenemen, wordt het een ratjetoe. Je kunt het beste één persoon hebben die de proeverij organiseert.  

Dit zijn de lekkerste wijnen van HEMA volgens De Grote Hamersma 2018 >

5. WIKKEL DE WIJNEN IN ALUMINIUMFOLIE
Alles wat je van tevoren al ziet van een wijn kunnen je smaak beïnvloeden. De vormgeving van het etiket en de fles, maar ook wat erop staat. Het etiket verraadt bijvoorbeeld al het land waar de wijn vandaan komt, of de druif waar hij van is gemaakt. Het beste kun je dus blind proeven, wat je doet door degene die de proeverij organiseert de flessen in aluminiumfolie te laten wikkelen.  

6. GEBRUIK EEN OVERZICHT MET AROMA'S
De beste manier om wijnen te leren kennen en te kunnen onderscheiden is door proefnotities te maken. Kijk, ruik, proef en schrijf op wat voor geuren en smaken je in de wijn ontdekt. Omdat dat nog best lastig kan zijn, is het handig om er een aromawiel bij te gebruiken. Door te zien wat je überhaupt in een wijn zou kunnen proeven, wordt het al gemakkelijker om dit in wijn te herkennen. Zo’n aromawiel kun je hier bijvoorbeeld kopen.

Dit is hoe je wél alcohol kunt drinken tijdens een dieet >

7. DOE GEEN PARFUM OP 
Als iets storend is bij het proeven van wijnen, dan zijn het overheersende luchtjes. Want bij proeven gaat het ook heel erg om ruiken. Zorg dus dat de glazen geen gekke geuren hebben, maar doe ook geen parfum of heftig geurende deo op. Ga ook niet in een keuken proeven waar net is gekookt en allerlei etensgeuren hangen. 

8. SNACK NA HET PROEVEN
Tot slot: bijna alles wat je eet heeft invloed op je smaak. Als je de wijn dus echt goed wilt proeven, moet je niet net voor de proeverij, of tijdens de proeverij eten. Natuurlijk mag je tussendoor wel een neutrale cracker of een stuk stokbrood eten, maar het echte snacken doe je beter pas nadat je bent uitgeproefd.  

Klaar om te proeven? Cheers! Op zoek naar wijnen met weinig zuren? Deze moet je hebben >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO