Met deze tips kom je stressvrij de Kerst door

Kun je er tenminste écht van genieten.

gerelateerd
5 schoonmaakhacks om jouw keukengerei spic en span te maken
Cadeautips! 12x originele cadeaus voor de kookfanaat
Voor de Kerst: wij geven dit gourmetstel weg
Getty Images

Sinterklaas is nog maar net het land uit, en we staan al te springen om de kerstversiering uit de kast te trekken. En om een menu samen te stellen, natuurlijk.  

Kerst brengt naast heel veel voorpret, vaak ook de nodige stress met zich mee. Maar die stress, die kan worden voorkomen. Of in ieder geval grotendeels worden genezen. 

Dé kersttrends op het gebied van eten lees je hier >

Planning

Door de nodige voorbereiding, bijvoorbeeld. En dan bedoelen we niet alleen het voorbereidend werk in de keuken zelf. We raden je aan vooraf een planning te maken. Dat zorgt ervoor dat de groentes niet in de oven zitten als de kip erin moet. Of dat je de tijd waarin het toetje op moet stijven vergeet mee te rekenen... 

Online vs. offline

Uit een tijdschrift gescheurd of geprint; we raden je aan de – old fashioned – papieren versie van je recept te gebruiken. Wel is het handig om je mobiel of tablet bij de hand te houden, voor als je toch nog iets moet opzoeken. 

Check, check, dubbel check

Ga verder strikt na wat je in huis hebt, wanneer je je boodschappenlijst maakt. Want het zou toch zonde zijn, als die ene ui of dat paprikapoeder toch niet in je kast blijkt te liggen, aangezien de supermarkten toch vaak nog dicht zijn. 

Wist je dat er een adventskalender bestaat gevuld met flesjes wijn? >

Niet te moeilijk

Realiseer je dat niet alles zelfgemaakt hoeft te worden. Zo is brood van de bakker al lekker genoeg, en kan ook mayonaise uit pot prima worden gebruikt. En je gasten vragen één van de gangen te maken, kan ook altijd nog.  

Potten en pannen

Wanneer je een stel mooie potten en pannen hebt, kun je je eten ook hieruit serveren. Scheelt je weer wat afwas.  

Volgend jaar beter...

Maak tot slot een brief voor jezelf, wanneer je diner is afgelopen. Hierin kun je opschrijven welke gerechten de moeite waard waren, en wat je voortaan anders zult doen. Scheelt niet in je stress van dit jaar, maar zeker wel in die van volgend jaar. 

Ho ho ho! Er bestaat er ook een gevuld met speciaalbier >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO