12 tips! Sneller koken op doordeweekse avonden

Met een paar simpele tips en trucs staat het eten een stuk eerder op tafel.

gerelateerd
Hacks! Zo gebruik je de oven als een pro
Dit is waarom het ene terras altijd vol zit en het andere altijd leeg is
Bijna Moederdag! 10x de leukste cadeaus voor de kookfanaat
6 tips! Zo ga je wél slim om met een kleine koelkast
Getty Images

1. Zet zodra je thuis bent de oven en waterkoker aan en zet een pan op het vuur. Het duurt even voordat je potten en pannen op temperatuur zijn, dus is het zaak dat je daar mee begint vóórdat je gaat snijden.

Tip! Zo snij je verse kruiden super snel >

2. Zet voordat je gaat snijden een afvalbakje op het aanrecht. Dat kan ook een van je beslagkommen zijn. Je hoeft dan veel minder vaak op en neer naar de prullenbak te lopen en dat scheelt écht tijd.

3. Snijd groenten in kleine blokjes, of rasp ze. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar zijn. Dit is vooral handig in geval van knollen en wortels, zoals bietjes, knolselderij en aardappels.

4. Eén broodje beleggen gaat sneller dan vier broodjes beleggen: snijd een baguette doormidden, doe het beleg erop en verdeel dan pas in vieren, in plaats van vier broodjes achter elkaar te maken.

15x recepten voor een weergaloos lunchbroodje >

5. Sowieso moet je het principe van de lopende band aanhouden. Als je bijvoorbeeld zeven uien wilt snijden, haal dan eerst de boven- en onderkant van alle uien af, pel ze achtereenvolgens, halveer alle uien en snijd je een voor een in stukjes.

6. Als je het aandurft: gebruik een snelkookpan! Zo stoof je bijvoorbeeld sukadelapjes in veertig minuten gaar, in plaats van in vier uur.

7. Snel soep maken? Gebruik bevroren groenten, dat scheelt heel wat snijwerk. Tijdens het bevriezen gaat er maar een klein deel van de mineralen en vitamines verloren.

8. Gebruik al vlees of vis dat al gaar is als onderdeel van je maaltijd, zoals een rotisseriekip, garnaaltjes of gerookte zalm.

Zo ontdooi je vlees >

9. Kies voor vlees zonder bot, dat is sneller gaar.

10. Heb je echt weinig tijd? Sla het vlees dan plat met een vleeshamer of zware pan: hoe dunner, hoe sneller gaar.

11. Vocht is een goede geleider van warmte. Doe dus een beetje water of bouillon bij je gerecht om hem sneller gaar te krijgen. Doe bijvoorbeeld wortels in een pan met een flinke klont boter en een scheut bouillon. Als het water verdampt is, zijn je wortels bijna gaar. Laat ze nog even bruin kleuren in de boter (wel opletten dat ze niet verbranden!)

12. Een saus kookt veel sneller in als je een wijde pan gebruikt. Doordat het oppervlakte veel groter is, verdampt het vocht veel sneller.

Deze vier gerechten zijn lekker snel klaar >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO