Zo kom je snel door die enorme berg afwas heen

Mét of zonder vaatwasser.

gerelateerd
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
Getty Images

Staat je soep al klaar? En je dessert al te rijzen in de koelkast? Je zit er misschien nog niet op te wachten, maar dan is het nu het perfecte moment om je te bekommeren om de afwas. Want geloof ons: als je deze dingen doet of weet, zal die berg er aan de eind van de avond een stuk minder onheilspellend uitzien.  

1. Gebruik je vaatwasser

Vroegtijdig. Door 'm voor het eten vast gedraaid te laten hebben, past er na het eten namelijk alweer een tweede lading in. Scheelt weer wat handwerk. Milieubewust is het niet, gebruik deze tip dan ook alleen tijdens de feestdagen.

Moet je je vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? >

2. Weken

Ook is het handig om hetgeen wat voor het eten al niet meer in de vaatwasser past, alvast te laten weken. Kleine dingen in de gootsteen en pannen en bakken gevuld met een waterlaag. Met een druppel zeep, het liefst. Dit zorgt ervoor dat het schrobben straks stuk makkelijker wordt.

3. Maak was- en droogzones

Zorg ervoor dat je aanrecht zo leeg mogelijk is, en verdeel 'm vervolgens in verschillende zones. Een Één waar je de vieze vaat neerzet – of neer laat zetten door behulpzame gasten – en één die je vrijhoudt voor de schone.

Gooi nóóit je vieze afwasborstel weg! >

4. Stapelen

Maak stapels bij het afruimen. Je vaat neemt op die manier zo min mogelijk ruimte in beslag én je zal er sneller door zijn. Door telkens hetzelfde af te wassen krijg je namelijk een soort routine. Win-win.

5. Je krijgt er het hen-en-weer van

Van dat weglopen van je schone servies. Stapel het daarom op in kratten, zodat je minder hoeft te lopen.

Deze dingen moet je nooit in de vaatwasser stoppen >

6. Dress up

Na je volledig te hebben opgedoft voor het kerstdiner, mag je je ook voor het afwassen nog eens in de kleren hijsen. In een schort en handschoenen. Maakt het afwassen een stuk comfortabeler én makkelijker, aangezien je warmer water kunt gebruiken met je afwashandschoenen aan.

7. Vele handen maken licht werk

Tot slot raden we je aan alle aangeboden hulp aan te nemen. Het maakt je écht geen slechtere gastheer of -vrouw.  

Stressvrije Kerst? Zo lukt het >

Bron: The Kitchen

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO