Dit kun je allemaal schoonmaken met olijfolie

Het is een echte alleskunner, als je het ons vraagt.

gerelateerd
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
5x natuurlijke shampoo voor droog haar
5 dingen die je kunt doen met koffie
Getty Images

Olijfolie is veel veelzijdiger dan je waarschijnlijk denkt. Want naast dat het een saladedressing compleet maakt en dat je er in kunt bakken, kun je het ook gebruiken om schoon te maken. De supermarktvariant dan hè, niet die ene fles die je mee hebt gebracht uit Frankrijk. Dat vinden we dan weer een beetje zonde.

Gooi je vieze afwasborstel nóóit weg >

ROESTVRIJSTALEN
Zo kun je allereerst je roestvrijstalen apparaten schoonmaken met olijfolie. Wel moet je hiervoor eerst het ergste vet verwijderen met azijn. Daarna drup je wat olijfolie op een papieren doek en maak je cirkelvormige bewegingen over het apparaat in kwestie. Dit zal extra vuil verwijderen en ervoor zorgen dat-ie gaat glanzen.

STOELEN
Sta je op het punt je oude leren stoel weg te doen? Wij zouden nog even wachten. Olijfolie kan 'm namelijk herstellen - olé. Zo kan de olie de kreuken in en de kleur van het leer verbeteren én je stoel opnieuw voorzien van een glans, wat 'm dus zo goed als nieuw maakt. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is wat olie op een zachte doek deppen, en daarmee vervolgens zachtjes over je stoel heen wrijven. Dit werkt overigens ook bij je bank, en bij je schoenen.  

Moet je vaat eigenlijk voorspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? >

KEUKENKAST
Daarnaast heeft olijfolie een positieve werking op hout. Het verzorgt je meubels, geeft ze een diepere kleur en laat ze glanzen. Uitproberen? Meng wat olijfolie met citroensap. Zorg ervoor dat het mengsel voor eenderde uit citroensap en voor tweederde uit olijfolie bestaat. Wrijf over het hout et voilà: je tafel ziet er weer net zo uit als in de showroom. Wacht wel even voordat je er aan gaat zitten, als je geen vette vlekken op je kleding wil.  

GIETIJZEREN PANNEN
Ook als er aangekoekte etensresten in je gietijzeren pan zijn blijven plakken, kun je een fles olijfolie uit de kast pakken. Hieruit giet je een klein laagje in de pan. Tevens voeg je wat korrels zeezout toe. Deze combinatie scrub je voorzichtig over de pan. Binnen een mum van tijd zal-ie schoon zijn.

Andere manieren om die gietijzeren pan te herstellen >

ZILVERWERK
Tot slot kun je er ook je zilverwerk mee oppoetsen, als het er wat dof uitziet. Dit doe je met een zachte doek. Deze dip je in de olijfolie en wrijf je over je bestek. Je raad het al: het zal er flink van gaan glimmen.  

Bron: Bon Appetit 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO