8 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen

Als je er veilig mee wilt blijven koken, dan.

gerelateerd
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
Getty Images

1. EMAILLE POTTEN EN PANNEN
Emaille servies of kookgerei kan tegen een rondje in de vaatwasser, maar loopt wel het risico te beschadigen. En zwarte happen uit je Le Creusetpan is toch zonde.

Zo maak je een cocktail in de vaatwasser >

2. KOKSMESSEN
Je favoriete koksmes zul je ook met wat meer zorg moeten behandelen. In de vaatwasser kan hij kromtrekken en beschadigen. Hoe je je stalen koksmes het best onderhoudt? Dat lees je hier.

3. GIETIJZEREN PANNEN
Heb je je wel een afgevraagd waarom een gietijzeren pan doorgaans niet roest? Dat komt door een laag olie over het oppervlakte. Die laag olie was je er door de hoge temperatuur en het afwasmiddel af, dus stop 'm vooral niet in de vaatwasser. Te laat? Zo herstel je een roestige gietijzeren pan.

4. HOUTEN SNIJPLANK
Hout droogt in de vaatwasser uit, waardoor er scheuren ontstaan. Dat kan ervoor zorgen dat je snijplank breekt, maar ook onhygiënische gevolgen hebben: sappen uit bijvoorbeeld vlees trekken in de snijplank en kunnen ander voedsel aantasten.

Wat gebeurt er eigenlijk in je vaatwasser? Nou, dit >

5. VERGIET
Voor een emaille vergiet geldt hetzelfde als voor ander emaille goed, maar er zijn meer redenen om een vergiet niet in de vaatwasser te stoppen. Scherpe randen kunnen het vaatwasrekje beschadigen, waardoor het gaat roesten. En dat is niet zo goed voor je schone vaat én je vaatwasser.

6. THERMOSBEKER
Bij een thermoskan blijft de inhoud op temperatuur door een holle laag tussen de binnen- en buitenwand. Stop je je warmhoudbeker in de afwasmachine, dan heb je kans dat die luchtlaag volloopt met water. Zélfs als-ie verkocht wordt als vaatwasbestendig. 

Magnetrontrucs die je wilt weten >

7. ZACHT PLASTIC
Is je plastic beker of bakje niet specifiek bedoeld voor hete etenswaren of drank, pas er dan mee op. Zacht plastic kan na een vaatwasbeurt veranderen in een abstract, gesmolten kunstwerk. 

Moet je je afwas nou wel, of niet afspoelen voor het in de vaatwasser gaat? >

8. GEVERFD PORSELEIN
Je doet er goed aan je geërfde servies netjes zelf af te wassen. Buiten dat het delicaat spul is dat kan breken, is de verf vaak ook niet bestand tegen hoge temperaturen en hardnekkige zeep.

Bron: Delish

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO