Dit zijn ze: de leukste kerstmarkten van Nederland

Why couldn't it be Christmas everyday? Deze kerstmarkten willen we namelijk állemaal bezoeken.

gerelateerd
Wil jij deze grill? Wij geven 'm weg
Wijn drinken én schenken volgens het boekje
Krap bij kas maar luxe trek? 5 Bespaartips voor sterrenrestaurants
Met deze simpele truc kom jij met gezondere boodschappen thuis
Getty Images

Als je aan Kerst denkt, is de kans groot dat het woord kerstmarkt in je opkomt. Prachtige lichtjes, eettentjes, kerststukjes, muziek, levende kerststallen, schaatsbanen, ga zo maar door. Hoewel je misschien eerder aan Duitsland denkt bij kerstmarkten, zijn er in Nederland ook genoeg leuke kerstmarkten te vinden. En die hebben onze collega's van Cosmopolitan voor je op een rij gezet. Benieuwd? Dit zijn ze.

Ho ho ho! Dit zijn de leukste kerstmarkten van Europa >

1. MAASTRICHT
In Maastricht vind je ieder jaar de kerstmarkt Magisch Maastricht. De hele stad wordt omgetoverd tot een heus winter wonderland. Het is niet voor niets dat Maastricht op nummer één staat. Op het Vrijthof vind je een verlicht reuzenrad, een enorme schaatsbaan van duizend vierkante meter, warme choco, lekkere hapjes en verschillende kerstkraampjes. Niet alleen het Vrijthof is gehuld in kerstsferen, door de hele stad vind je de 'Magische Lichtroute'. Langs de route vind je optredens en theatervoorstellingen, prachtige lichtjes en gezellige kraampjes. Pluspunt: Magisch Maastricht duurt de héle maand december, genoeg tijd dus!

2. VALKENBURG
Voor de volgende kerstmarkt blijven we even in het mooie Limburg. In Valkenburg geven ze een unieke wending aan de kerstmarkt. Daar wordt de kerstmarkt namelijk gehouden in een grot. Wait, what? Ja echt, de kerstmarkten vinden plaats in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. De grotten zijn versierd met mooie lichtjes en in het donker ga je langs verschillende kraampjes. Hoe leuk is dat?

3. ENSCHEDE 
Enschede staat heel december in het teken van Winter Wonderland. De binnenstad wordt omgetoverd tot een romantisch kerstoord. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door de Long Lane of Love, schaatsen op de Oude Markt, na het schaatsen genieten van een warme choco in het schaatscafé of een kijkje nemen in de stadsherberg. Ook zijn er verschillende workshops, kraampjes, activiteiten en optredens te vinden door de hele stad.

Dit zijn dé foodtrends voor Kerst 2017 >

4. DEVENTER
In Deventer wordt kerst gecombineerd met Charles Dickens. Bijzonder? Zeker. En ook ontzettend leuk. Tijdens het Dickens Festijn komen er 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven. Dat klinkt indrukwekkend, en dat is het ook. Er wordt altijd een heel spektakel van het festijn gemaakt. Daarnaast is de stad versierd en prachtig verlicht. Ook vind je nabij de Grote Kerk een van de leukste kerstmarkten van Nederland. Uitgeput van het slenteren? Deventer heeft heel veel gezellige restaurants en cafés waar je prima kunt uitrusten onder het genot van een warm drankje.

5. EINDHOVEN
Eindhoven de gekste, zeker ook met Kerst. Tijdens Kerst vindt het Fijne Feestdagen Festival plaats in Eindhoven. Het festival wordt door de organisatie omschreven als: 'Knus, vurig, behagend, open, creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van ons allemaal.' Verder zijn er op allemaal plekjes in de stad kerstmarkten te vinden en is er ook in Eindhoven een schaatsbaan aanwezig. Laat dat kerstgevoel maar komen.

6. DEN HAAG
Hier houden we van. Een kerstmarkt die élke dag open is van twaalf tot negen. De kerstmarkt bevindt zich tussen een aantal van de mooiste gebouwen van Den Haag, zoals het Escher Museum en theater Diligentia. Dankzij glühwein, flammkuchen en kerstverlichting is sfeer gegarandeerd.

Inspiratie! 17 feestelijke voorgerechten >

7. DORDRECHT
Dordrecht is de grootste en een van de leukste kerstmarkten van Nederland. De kerstmarkt heeft ruim tweehonderd kerstkraampjes met cadeaus, kerststukjes en decoraties. Daarnaast zijn er heel veel leuke eettentjes en wordt er veel aandacht besteed aan ambacht. Er zijn bijvoorbeeld ambachtelijke cadeaus te koop, er worden ambachtsliederen gezongen en je kunt bewonderen hoe ambachtslieden te werk gaan. Ook wordt er veel aandacht besteed aan entertaiment en muziek. Er is zelfs een levende kerststal te bewonderen. De kerstmarkt van Dordrecht zorgt hoe dan ook voor het ultieme kerstgevoel.

8. AMSTERDAM
Amsterdam staat bekend om het prachtige Amsterdam Light Festival. Tijdens het Amsterdam Light Festival wordt onze hoofdstad omgetoverd tot een waar lichtparadijs. Dankzij de lichtjes doet Amsterdam tijdens de donkere winterdagen sfeervol en gezellig aan. Op alle grote pleinen in Amsterdam, zoals de Dam, het Leidseplein, Museumplein en de Bloemenmarkt, vind je in de maand december verschillende kraampjes en schaatsbanen. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een heuse kerstmarkt in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal, genaamd: Past Present Parade. Wat je kan verwachten? Denk aan koek en cocktails, de lekkerste deuntjes van dj's en mooie én bijzonder kerstcadeaus. Dit is er zo een die je echt niet wil missen. En dan heeft Amsterdam je nog wat moois te bieden: de Amsterdamse Winterparade. In en rondom de RAI krijg je de kans om te schaatsen, een rondje te draaien in het reusachtige reuzenrad of om jezelf op te warmen in een sauna of jacuzzi. Prima, toch?

Aan welke kerstmarkt ga jij een bezoek brengen?

Ideeën nodig voor het hoofdgerecht deze Kerst? Hier vind je onze favorieten >

Of bekijk hier onze feestelijke toetjes >

Bron: Cosmopolitan

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO