10x kookboek
Midden-Oosten en verder

Duizend-en-een-nachten vragen om duizend-en-een-recepten. Deze kookboeken, oud en nieuw, brengen de souk, de zon, de geuren en kleuren van het Midden-Oosten gewoon naar de lage landen. Oh! En we hebben Noord-Afrika er voor het gemak (en de smaak) maar even bijgerekend.

gerelateerd
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
1 / 10

Salmagundi - Sally Butcher

Sally Butcher weet wel raad met de Midden-Oosterse keuken, dat bewees ze al met Veggiestan en Snackistan. In haar nieuwste boek Salmagundi (net uit) duikt ze in de originele salades uit het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Want een klassieke salade uit Iran staat heel gemoedelijk naast een salade met Cantonese ingrediënten. Wat salmagundi betekent vraag je? Het is een 17e eeuws woord voor een salade bestaande uit zo'n beetje alles.

Salmagundi, Sally Butcher, Karakter uitgevers, € 22,95

Cool met kikkererwten in 7 recepten >

comptoir-libanais

Met zijn bistrocaférestaurant Comptoir Libanais in Londen was Tony Kitous de eerste die de traditioneel Noord-Afrikaanse, Arabische keuken combineerde met easy eating. Tien filialen zijn er inmiddels, alle immer bomvol. Samen met de Australische celebrity-bakker/fotograaf/foodschrijver Dan Lepard maakte Kitous twee kookboeken met smaakvolle gerechten, mooie dips en sauzen en veel groente uit de keuken van Comptoir Libanais. De eerste verschijnt nu in vertaling.
 
Comptoir Libanais, Tony Kitous & Dan Lepard, Terra, € 19,99
 
When life gives you lemons >

Persiana, recepten uit het Midden-Oosten en verder - Sabrina Ghayour

Sabrina Ghayour groeide op in Londen. Ze bekwaamde zichzelf in de Midden-Oosterse keuken. En met succes: haar kookboek Persiana is een aantrekkelijk vormgegeven boek, waar exotische kruiden- en specerijenmengsels hand in hand gaan met verrassende combinaties van slechts enkele ingrediënten. Het Britse tijdschrift Observer Food Monthly riep Persiana onlangs uit tot beste nieuwe kookboek.

Persiana, recepten uit het Midden-Oosten en verder, Sabrina Ghayour, Good Cook, € 24,95

De Souk - Salma Hage

Libanese mezze, frisse taboulé, zeebaars met tahin en curry, kruidige köfte van lamsgehakt; de gerechten van Salma Hage zjin allemaal even kleurrijk en geurrijk. Net als een souk. En zo heet dan ook haar boek.

De Souk, Salma Hage, Van Dishoeck, € 30

Zo maak je de taboulé van Salma Hage >

Honey & Co.

Londenaren Itamar Srulovich (ex-Ottolenghi) en Sarit Packer ontmoetten elkaar in de keuken, werden op het strand verliefd en besloten eind vorig jaar samen een restaurant te openen: Honey & Co. Het publiek viel als een blok voor de sfeer en de Midden-Oosterse gerechten. Op de kaart veel mezze, pickles, salades, tajines plus zoet – precies wat ook dit aantrekkelijke kookboek voor je in petto heeft.

Honey & Co, Itamar Srulovich en Sarit Packer, Kosmos, € 24,99

Casa Benali - het Marokkaanse huis- tuin- en keukenkookboek

Ook een schrijver moet eten. En dat doet Abdelkader in Casa Benali samen met zijn vrouw Saida, die hem meeneemt op een duizelingwekkende ontdekkingstocht door de Marokkaanse keuken. Koken, garen, sudderen, stomen, stoven en bezingen!

 

Case Benali, Saida Nadi-Benali & Abdelkader Benali, De Arbeiderspers, € 19,95

Zo maak je citroenen in >

Duizend-En-Één Smaken - Claudia Roden

Dit kookboek van Claudia Roden is een eerbetoon aan de culinaire tradities en de hedendaagse keuken van Turkije, Libanon en Marokko - van de mezze-gerechten uit Turkije en de zoete deegwaren uit Libanon tot de onmiskenbare smaken en specerijen van Marokko.

Duizend-En-Één Smaken, De Keukens Van Marokko, Turkije & Libanon, Claudia Roden, Fontaine, € 19,95 

Spaanse Samfaina geïnspireerd op Claudia Roden >

Melk & dadels - Nadia Zerouali

Nadia Zerouali sleepte ruim een-derde van de stemmen voor de Gouden Garde Publieksprijs binnen met haar boek over de geheime recepten van Marokkaanse moeders.

Melk & dadels, Rose stories ism Nadia Zerouali, Van Lindonk & de Bres, € 24,95

Hét kookboek van het jaar 2014 >

Plenty More - Yotam Ottolenghi

Onder aanvoering van Yotam Ottolenghi's Plenty werden de smaken van het Midden-Oosten bekend bij een groter publiek. De opvolger van Plenty heet, heel toepasselijk, Plenty More. Het boek is (net als Plenty) een verzameling van 120 grotendeels eerder in de kookrubriek ‘The New Vegetarian’ van The Guardian gepubliceerde recepten.

Plenty More’, Yotam Ottolenghi, Fontaine , € 29,95

Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika - Bethany Kedhy

De Britse blogger Bethany Kedhy geeft met ’Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika’ een fijne introductie van Midden-Oosterse keuken met Libanese, Marokkaanse en Perzische recepten. Het kookboek bevat flink wat mezze, recepten voor vlees, vis en vega plus verschillende nagerechten, alle herinneringen uit Kedhy’s Libanese jeugd. De gerechten zijn deels makkelijk (voor de doordeweek), deels wat uitgebreider (voor in het weekend). 

Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Bethany Kedhy, Veltman Uitgevers, € 25

Héél wat anders! Pok Pok, thais streetfood >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO