Zo onderhoud je je stalen koksmes het best

En blijft-ie met 7 simpele tips mooi en vlijmscherp.

gerelateerd
Dit is de beste manier om snel vlees te ontdooien zonder magnetron
9 tips, tricks en BBQ-hacks voor deze zomer
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
Beeld: Getty Images

Een stalen koksmes heeft speciale zorg nodig. Met deze zeven simpele onderhoudstips blijft je favoriete mes maal na maal presteren.

Snijd niet te harde materialen

Een stalen mes heeft een scherp, maar daardoor ook dun lemmet. Het snijden in harde materialen kan ervoor zorgen dat het mes beschadigt. Ook het snijden op harde materialen kan het mes beschadigen. Kies dus liever voor een snijplank van zachter hout of kunststof, nooit voor een van glas.

Waarom je nooit in plastic moet snijden met een koksmes >

Snijden met bot koksmes

Je zou het niet zeggen, maar botte messen zijn hartstikke gevaarlijk. Wanneer je iets moet snijden, moet je namelijk harder je best doen en meer kracht zetten. Hierdoor is de kans veel groter dat je jezelf bezeert. Zorg er dus altijd voor dat je een scherp mes gebruikt. 

Slijp het mes regelmatig

Een mes van staal moet je slijpen, omdat het na veelvuldig gebruik steeds minder scherp zal worden. Je kunt een mes zelf aanzetten of wetten. Wanneer een mes niet meer scherp wordt met een aanzetstaal of wetstaal, zal het professioneel geslepen moeten worden. Maar let op: gebruik je mes nooit meteen nadat je het geslepen hebt. Tijdens het slijpen komen er namelijk inimini stukjes metaal vrij, en dat is niet iets waar je graag op wilt kauwen. Was je mes daarom na het slijpen altijd direct goed af en droog ‘m met een vaatdoek om dat soort taferelen te voorkomen.

Was het met de hand af

Niet alle messen kunnen in de afwasmachine. Carbonstaal is bijvoorbeeld erg vatbaar voor roest en is zo kwetsbaar dat het tijdens gebruik al drooggeveegd moet worden. Met name bij het snijden van producten met veel zuren zoals citroen is dit tussentijds drogen belangrijk, gezien die het mes aan kunnen tasten. En alhoewel een roestvrijstalen mes wel in de afwasmachine kan, blijft het beter om ook een roestvrijstalen mes met de hand af te wassen. Want een krom en beschadigd mes is wel het laatste waar je op zit te wachten.

Vergeet het houten handvat niet

Heb je een mes met houten handvat nodig, dan vereist dit ook extra aandacht. Door het mes niet in de vaatwasser te stoppen en het hout regelmatig met een beetje olie te behandelen blijft het in topconditie.  

Meteen afdrogen

Droog je koksmes altijd meteen goed af en laat ‘m niet in de gootsteen liggen. Ietwat nattigheid kan namelijk al leiden tot, jawel, roest. Check of je messen goed droog zijn voordat ze het messenblok in gaan, anders zul je ongetwijfeld te maken krijgen met schimmels of andere nare bacteriën. En hiervan wil je natuurlijk niet dat ze later in je eten belanden.

Moet je je afwas nou wel of niet afspoelen voor je het in de afwasmachine stopt? >

Bewaar het mes niet in een lade

Een mes beschadigt het minst snel in een messenblok of aan een magneetstrip. In een lade is de kans groot dat andere messen het snijvlak beschadigen. Ook in messenblokken zit onderscheid: kun je een mes er horizontaal insteken, dan beschadigt het minder snel dan wanneer deze verticaal geplaatst moet worden, waarbij het snijvlak bij het plaatsen steeds iets verder slijt. 

Video: zo beoordeelt een culinair recensent een restaurant >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO