Dit zijn de ultieme keukentools volgens topchef Peter Lute

Welke tools móet je in jouw keuken hebben? In willekeurige volgorde: de favorieten van Peter Lute op dit moment. En een leuk extraatje...

gerelateerd
6 tips om je aangebrande pan schoon te maken
5x natuurlijke shampoo voor droog haar
Mislukken jouw baksels altijd? Misschien ligt het hieraan

SPONSORED

Win, win, win. Het gaat in het leven soms ook over handige tools buiten de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijne auto die je gemakkelijk naar een restaurant brengt? Je maakt nu kans op een weekend lange, luxe PROEFrit met nieuwe Peugeot 508. En dat is inclusief lunch bij restaurant de Kruidfabriek van Peugot-ambassadeur Peter Lute, voor twee personen. Dus lees je maar eens in in de beste man, alvorens je 'm daar opzoekt.

Meer lezen over de Kruidfabriek doe je hier >

1. Yakitori BBQ

'Deze manier van barbecueën vind ik op dit moment wel de meest fascinerende manier van koken. Even geen precisieapparatuur, maar opgaan in de vlammen: een soort oerkoken. De hitte is best heftig, want het is een open barbecue, heel anders dan de ‘eieren’ van de laatste tijd. Dat vraagt om andere technieken, zoals het gebruik van een plantenspray waar je het vuur mee tempert. Je sprayt direct op het vlees, bijvoorbeeld met sake, wat direct verdampt en door de suikers een diepe smaak en karamellisatie geeft. De kleine versie van deze barbecue zet je onder een goede afzuiging in je keuken. Maar ik heb ook vrienden die de barbecue gewoon in het raamkozijn zetten.'

2. Pincet

'Een pincet is voor mij onmisbaar; het is een verlengstuk van mijn lijf. Ik heb ‘m constant in mijn handen: vlees omdraaien, ergens iets tussen stoppen, een bloemetje neerleggen of dat kleine takje tijm uit je stoofschotel pakken. We maken in het restaurant veel poeders van groenten en om dat met je vingers te pakken, een ramp. Met een pincet blijft het droog; ik heb een hekel aan plakkende vingers als ik aan het koken ben.'

Peter Lute heeft overigens ook een restaurant in onze hoofdstad geopend... >

3. Thermoblender

'Een thermoblender kan alles: koken, draaien, mixen en pureren. In het verleden waren dit professionele machines die je alleen in toprestaurants zag. Tegenwoordig zijn er lichter uitgevoerde versies, ook voor thuis. Het is precisiekoken en voorkomt dat dingen mislukken. Je kunt er bijvoorbeeld groenten in koken én pureren. Het eindresultaat is een honderd procent gladde zalf, waarbij alle smaak behouden blijft. Mooie curds maak je er ook mee: de machine zorgt dat de temperatuur exact 72 graden blijft en dat er niets aanbrandt. De romantiek van het oerkoken klinkt wel leuk en stoer, maar het is natuurlijk fijner als het altijd lukt.'

5. Trekfolie

'Trekfolie, dat hele dunne folie, gebruiken we veel in het restaurant. Het klinkt een beetje raar, dat ik roep dat ik gek op plastic ben, maar je kunt er op een heel speciale manier mee garen. Als je geen vacuümmachine hebt, is dat trekfolie een heel fijne oplossing voor garen op lage temperatuur. Je legt een stuk vlees of vis op een plateau, doet er trekfolie over en schuift het in een oven van 70 graden. Op die manier krijg je een hele mooie gelijkmatige garing, zonder eiwituittreding. Ook thuis kun je zo, zonder vacuümmachine, sous-vide koken evenaren.'

45 tips en trucs die jouw leven in de keuken een stuk makkelijker maken >

4. Wetsteen

'Ik zou het heel leuk vinden als meer hobbykoks zich wat verdiepen in het slijpen van messen met een wetsteen. Vroeger was die echt van steen, nu van diamant. Je mes is toch wel het allerbelangrijkste wat er bestaat. De slijper slijpt meteen een millimeter van het mes weg en aanzetstaal doet niet zoveel: dat is een beetje voor de show. Met een wetsteen heb je het slijpen zelf in de hand. De beweging op die wetsteen, op de een of andere manier word ik daar heel rustig van. Voor mij is het een soort meditatie. Als ik m’n messen ga slijpen mag niemand me storen hè? Even één zijn met de messen.'

Winactie

Zie jij jezelf al touren tijdens die luxe PROEFrit in nieuwe Peugeot 508? We hebben het niet over een proefrit van een uurtje hè, maar over een heel weekend. Van vrijdag tot en met maandag, inclusief lunch bij de Kruidfabriek van Peter Lute. Voor twee personen! Waar wacht je nog op? Vol gas naar het winformulier en daarna je mailbox in de gaten houden! Oja... aftanken hoeft niet. Alleen even ophalen en terugbrengen op het Peugeot-hoofdkantoor in Amsterdam.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO