De spuitzak! Wapen in de strijd tegen een toefloos bestaan

Zo gebruik je de spuitzak en deze spuitmondjes heb je nodig voor dat patroon...

gerelateerd
5 cruciale tips voor mensen die niet kunnen koken
4x eten dat kant-en-klaar goedkoper is dan om zelf te maken
5x natuurlijke shampoo voor droog haar
5 dingen die je kunt doen met koffie
Spuitzak - Getty Images

Sommige zijn van nylon, andere van (met kunststof gevoerde) katoen. De spuitzak. Wapen in de strijd tegen een toefloos bestaan, instrument voor het creëren van ultieme kitsch. Met als belangrijkste onderdeel het spuitmondje, uitgevoerd in talloze vormen en maten. Bij sommige spuitzakken schroef je de spuitmond erop, bij andere steek je hem er van binnen uit doorheen.

ZO HANTEER JE DE SPUITZAK
Ontnuchterend feit voor wie dit keukenweesje nog nooit heeft gebruikt: spuiten moet je leren. De kans is klein (zo niet nihil) dat je meteen al met de eerste poging een fier opstaande rozet creëert. Zakpositie en spuitkracht, daar draait het allemaal om. De hoek waarin je de zak houdt, is doorslaggevend voor het resultaat. Hoe harder je spuit, hoe dikker (of breder) de sliert.
Verder is belangrijk te onthouden dat je de zak maximaal halfvol doet en alle lucht eruit drukt. En dat je de zak zo vasthoudt dat je met je hele hand druk kunt geven. Maar oefening baart kunst. En krijg je het eenmaal echt goed in de vingers, dan draai je een hele Keukenhof aan bloemen in elkaar.
 
WELK SPUITMONDJE VOOR WELK PATROON?
> Gladde spuitmondjes: om banketbakkersroom, slagroom ed in soesjes te spuiten, of om hartige soesjes te vullen met consomme. Ook handig om taartvulling mooi over een taartbodem te verdelen.
> Stervormige tuitjes: goed voor petitfours van amandeldeeg of ganache, om slagroom op te spuiten of meringues te maken. Helemaal goed voor rozetten, bijvoorbeeld pommes duchesse, die lekker tuttige aardappelrozetjes.
> Dubbele kartels: mooi om cirkels mee te maken. Of, voor gevorderden, letters op een taart te maken.
> Enkelvoudige kartels: voor spritsachtige koekjes.
 
PETITFOURS VOOR GANACHE
20 stuks - 15 min bereidingstijd (+ 8 uur opstijven)
1 hoeveelheid ganache
geroosterde amandelen, fijngehakt
en/of pistachenoten, fijngehakt
en/of gekonfijte sinaasappelzestes, in stukjes
Extra: papieren vormpjes (cupcakes)
 
EERST DE GANACHE
Verwarm 200 g crème fraîche tot hij net kookt en schenk die vervolgens in een kom met 200 g (of meer) klein gehakte chocolade. Laat 5 min rusten zonder te roeren. Maak dan met een garde vanuit het midden kleine cirkelbewegingen. Hou daarbij de garde in het mengsel, en zorg dat er geen luchtbellen komen. Maak steeds iets grotere bewegingen, tot je de rand van de kom bereikt. Laat 1 min rusten en begin opnieuw in het midden. Herhaal nog 2 keer. Hoe meer de ganache afkoelt, hoe dikker hij wordt. Als hij zo dik is als chocopasta en er bruine chocoladestrepen in blijven staan, is hij klaar. Laat hem een nacht (of 8 uur) opstijven.
 
Méér ganache >
 
NU DE PETITFOURS
Laat de ganache op kamertemperatuur komen. Zet het fijn gekartelde spuitmondje op de spuitzak en vul hem met de ganache. Duw de ganache voorzichtig naar beneden, probeer daarbij luchtbellen weg te strijken en draai de spuitzak dicht. Vul de vormpjes door zachtjes in de knijpzak te knijpen. Bestrooi de petitfours met amandelen, pistache en/of sinaasappelzestes. In de koelkast blijven de petitfours ongeveer 3 dagen goed. 1Kies chocolade van de beste kwaliteit die je kunt vinden. Valrhona of Callebaut bij de banketbakker of de nieuwe kookchocolade van Verkade in de supermarkt. Voeg als variatie tijdens het mengen van de chocola en crème fraîche een paar druppels sinaasappelessence, bergamot of koffi e toe (of een paar druppels
sinaasappel- of koffielikeur). In plaats van papieren vormpjes kun je metalen vormpje voor zandkoekjes (hernhuttertjes) gebruiken.  Let er op dat de crème fraîche niet te heet wordt, want dan kan het mengsel gaan schiften.

Dit doe je met een zesteur >
5 magnetrontrucs die je leven verbeteren >
Zo breng je verroeste gietijzeren pannen weer in shape >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO