Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?

Twijfels voor het supermarktschap? Niet meer nodig.

gerelateerd
8 regionale Italiaanse pasta's waarvoor je wilt omrijden
25x snel zomerrecept Wat eten we vandaag?
6x Mexicaanse taco-klassiekers om te proberen
Dol op feta? Dan moet je dit even lezen
Getty Images

Daar liggen ze dan, naast elkaar in het schap. De blauwe, witte en de rode druif. Maar welke je nu het beste kunt eten, dat is de vraag.

Dit is waarom je nóóit groente of fruit in plastic moet bewaren >

Fruitsuikers

Allereerst lijkt de druif op het eerste gezicht niet de beste keuze - als je op de kilootjes let dan. Een tros bevat relatief veel fruitsuiker en calorieën. Maar die natuurlijke suikers worden door het lichaam omgezet in energie en een bak druiven blijft altijd een betere optie dan koek of snoep.

Gezondheidsvoordelen

Zo’n kleine druif bevat wél verrassend veel antioxidanten en zou ook nog anti-verouderingsvoordelen met zich mee brengen. Bovendien zitten er veel voedingsvezels in. Tot zover de voor- en nadelen. Welke druif is nou de winnaar?

Voorverpakt fruit: minder gezond of dezelfde kwaliteit? >

Witte, blauwe of rode druiven

Calorietechnisch gezien is de blauwe druif de winnaar - met maar liefst één calorie minder dan zijn rode en witte zus: 75 kcal tegenover 76. Ook qua vetten scoort blauw het hoogst: 0,1 gram vet per honderd. Wit en rood gaan hier weer voor gelijkspel met 0,4 gram. Tot slot heeft de blauwe druif ook de meeste voedingsvezels om je een verzadigd gevoel te geven. Namelijk 2,1 gram en tegenover 1,5 van de rode druif en 1,4 van de witte druif.

Flavonoïden

Er zit nog een klein extra voordeel aan donkere druiven. We vertelden je al over de hoge dosis antioxidanten die in de vruchten voorkomen. Één soort daarvan, die de naam anthocyanen draagt, komt vooral voor in donkerrode fruitsoorten zoals de rode en de blauwe druif. Onderzoek wees uit dat mensen die meer van die subcategorie flavonoïden eten, minder aankomen in gewicht.

Conclusie

Of je de witte druif na zo’n close finish echt moeten laten liggen..? Nee. Maar de Pietjes Preciesjes onder ons die louter het beste willen: ga voor blauw.

Kruidensalade met rode basilicum, ingemaakte bietjes en blauwe druiven >

 

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO