Is dit gewas de toekomst van ons voedsel?

In geval van droge bodems en een watertekort wordt deze plant onze redding.

gerelateerd
Is eten net zo verslavend als drugs?
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Getty Images

Stel nou dat we de grond over een aantal jaar zo hebben uitgeput, dat er niks meer op wil groeien. En dat de watervoorraad langzamerhand is verminderd tot haast niets. Kan gebeuren. Volgens de FAO, wereldvoedselorganisatie van de VN, zijn we dan nog niet verloren – scheelt weer.

Zo ziet de wereld eruit als er geen koffie meer is

HOU JE IN
Volgens de organisatie zijn we op zo'n moment aangewezen op cactussen. Eetbaar en nog lekker ook, schijnt. Maar begin nou niet gelijk te knagen aan de cactus in je raamkozijn. Dit geldt namelijk alleen voor opuntiasoorten.

REDDER IN NOOD
De FAO noemt de vijgencactus onze redder in nood. Deze woestijnplant groeit namelijk op grond waar geen enkel ander gewas wil groeien, en verbetert 'm hierbij ook nog. Ook slaat de cactusvijg water op. Één hectare is goed voor wel 180 ton, om precies te zijn.  

Dit is waarom je nóóit iets moet eten waar een vlieg op heeft gezeten >

KIESKEURIG?
Nip je liever aan de laatste restjes grondwater, in plaats van aan dat van de cactus? Kun je het ook nog aan de koeien geven. Die 180 ton is namelijk genoeg voor de voorziening van wel vijf daarvan. En ook in barre tijden, kunnen we die natuurlijk niet vergeten.

VERSPILLEN? HO MAAR
Zowel de vrucht als het blad van de vijgencactus zijn eetbaar. De vijgen eet je als fruit, en de jonge scheuten kun je koken als groente. En ook de bladschijven hoef je niet weg te gooien. Deze kun je, naast het water, aan de koeien geven.  

Dit is de nieuwste rage op het gebied van gin-tonic >

Bron: foodlog 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO