Zó bereid je de perfecte tofu

Nooit meer saaie soja!

gerelateerd
Waarom het belangrijk is om je avocado áltijd te wassen
7x recepten met (heel goedkope) Hollandse Garnalen
Dit blikvoer zou je altijd op voorraad moeten hebben
Getty Images

Een stuk vlees of vis heeft vanwege zijn uitgesproken smaak al gauw genoeg aan een snuf peper en zout. Tofu daarentegen heeft wat meer liefde en extra's nodig om goed te smaken. Met deze tips sta jij straks de perfecte tofu te bereiden. 

Tofu moet drogen

Tofu wordt meestal verkocht in water. Dit houdt de tofu goed. Maar een volgezogen tofublok is als een natte spons, die neemt dus geen marinade meer op. Vóór je ermee aan de slag gaat zul je de tofu dus goed moeten drogen. Dit doe je door de tofu in plakken te snijden en één à twee uur tussen een aantal lagen keukenpapier te leggen, met een zwaar object er bovenop. Heb je meer tijd, dan kun je de tofu ook een dag in de koelkast laten drogen.

Ook lekker vega: tofu's broertje tempeh >

Niet marineren met olie

Zodra het gedroogd is, kun je de tofu manieren. Én alhoewel je marinades vaak maakt met olie, is dat voor tofu een minder goed idee. Ondanks dat de tofu gedroogd is, bevat hij nog steeds water – en water en olie mixen niet. Gebruik dus liever een marinade op basis van soja, citrus of azijn.

Krokante tofu? Maiszetmeel is het geheim

Het krokant bakken van tofu is een klus, maar ook daar zijn trucs voor. Wat men vaak vergeet, is dat je de gemarineerde tofu kunt bedekken met maiszetmeel. Een klein laagje is genoeg voor een krokante korst.

Dit moet je NOOIT vergeten als vegetariër >

Gloeiend hete pan

Tofu moet je aan alle kanten op gelijke temperatuur branden en daarvoor gebruik je een hete pan. Geef de pan (en de olie) dus eerst de tijd om op temperatuur te komen, voordat je de tofu erin mikt. 

Geen olijfolie

Het skippen van olijfolie heeft te maken met twee dingen: hitte en smaak. Omdat tofu op hoge temperatuur gebakken moet worden, is olijfolie niet geschikt. Simpelweg omdat deze de hitte niet kan verdragen. Gezien tofu de smaak van de olie die je gebruikt opneemt, kun je ook beter voor een andere soort olie gaan. Neem Sesamolie , voor een nootachtige smaak, of gebruik eens kokosolie voor een zoeter tintje.   

10 dingen die je nog niet wist over tofu >

Tofu heeft zout nodig

Veel zout. Na het bakken. Bon appetit!

Bron: Delish

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO