Te veel zout toegevoegd? Zo red je de maaltijd

Een snufje zout verrijkt nagenoeg elk gerecht. Schiet je echter uit, eindig je met iets dat naar de Noordzee smaakt. Er zijn gelukkig manieren om je te zoute maaltijd te neutraliseren.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?
Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout

Verdubbelen

Het recept verdubbelen, maar de hoeveelheid zout hetzelfde laten, is de meest voor de hand liggende oplossing. Het teveel aan eten kun je invriezen, of de volgende dag als lunch eten.

Deze fouten maakt bijna iedereen onbewust in de keuken >

Andere smaak toevoegen

Ook kun je de zoute smaak neutraliseren door een andere sterke smaak toe te voegen. Denk hierbij aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.

Groenten en vlees

Serveer te zoute groente en vlees met een ongekruid bijgerecht, zoals rijst, quinoa of aardappel(puree). Een zachte, vrij smakeloze kaas zoals bijvoorbeeld mozzarella kan ook helpen het zout wat af te zwakken.

Op zoek naar geschikte kazen? Bekijk ons kaasdossier eens >

Soep en saus

Heb je een te zoute soep gemaakt, dan kun je meerdere dingen doen. Soepen op waterbasis kun je gemakkelijk verdunnen met zoutloze bouillon. Als je dit niet in huis hebt, kun je de soep ook verdunnen met water, en vervolgens extra kruiden toevoegen om de smaak weer in balans te brengen. Blijf vooral veel proeven tussendoor.

Wat ook helpt bij mislukte soepen en sauzen, is het laten meekoken van iets zetmeelrijks zoals een aardappel. Het teveel aan zout wordt op deze manier opgenomen. Het is misschien wel nodig om extra vocht toe te voegen, om te voorkomen dat de saus/soep te dik wordt.

Handig! Dit is de truc om van knoflookvingers af te komen >

Voorkomen

Om te voorkomen dat een gerecht te zout wordt, moet je steeds blijven proeven. Als je bang bent dat je uitschiet met het zoutvaatje, kun je het ook eerst in je hand, of in een schaaltje doen voordat je het toevoegt aan het gerecht.

Hoeveel is eigenlijk een snufje zout? >
Met deze tips word je een betere kok >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO