6 tips voor de perfecte brownie

Voor de chocoholics onder ons. Til je brownies naar een hoger level met deze tips.

gerelateerd
Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer?
Waarom komijn écht niet in je kruidenrekje mag ontbreken
Camembert! Zo onderscheid je de echte van de nepperds
Quiche maken? 9x recept voor hartige taart
Getty Images

1. Bakplaat bekleden

De resten brownie uit het bakblik schrapen is niet het leukste onderdeel van het bakken. Daarom deze gouden tip: zorg er altijd voor dat je je bakblik bekleedt. Dit kun je doen met bakpapier of aluminiumfolie. Klaar met bakken? Haal je brownie met het aluminiumfolie of bakpapier uit het bakblik en hij is weer als nieuw. Niks meer te maken met brownies die blijven plakken.

Probeer ook dit recept voor een brownie cheesecake >

2. Extra extra

Een brownie is natuurlijk op zichzelf al om je vingers bij af te likken, maar een toevoeging is altijd leuk. Hou jezelf niet tegen als het om extra smaakmakers gaat. Een extra laag chocola op je brownie, of walnoten, cacaobonen en chocolate chips erin vinden wij alleen maar heel positief. Laat jezelf lekker gaan en neem ruim.

3. Plastic mes

Plastic messen hebben van nature een anti-plaklaag waardoor je makkelijk door je brownie snijdt. Gebruik dus een plastic versie zodat niet de helft aan je mes blijft plakken.

4. Gooi niets weg

Je brownie hoort in perfecte vierkantjes gesneden te worden. Wanneer je dit met uiterste concentratie met je plastic mes aan het doen bent, valt er natuurlijk weleens wat af. Gooi dit niet weg, maar stop het in een zakje of bakje. Een knaller voor over je yoghurt of ijs.

Probeer de brownie sprinkles over deze zelfgemaakte ijsjes >

5. Testing testing

Om te kijken of je taart al klaar is, steek je er vaak een satéprikker in. Komt de satéprikker er schoon uit dan is hij klaar. Bij een brownie kun je zo niet te werk gaan, omdat het juist de bedoeling is dat hij van binnen nog plakkerig is. Daarom is het ook wat lastiger te zien of hij klaar is of niet. Dé tip waarmee je dit wel zou kunnen is testen is alsvolgt. Schud je brownie een beetje heen en weer. Doe dit voorzichtig, voordat-ie aan de andere kant van de keuken ligt. Als hij nog een beetje wiebelig is moet hij nog iets langer in de oven. Is de bovenkant droog en is hij stevig, dan is hij als het goed is klaar.

6. Zwemmende eieren

Bij het maken van de perfecte brownies is het belangrijk dat je eieren gebruikt die op kamertemperatuur zijn. Waarom? Omdat het eiwit en de eierdooier makkelijker mengen bij het kloppen als ze op kamertemperatuur zijn. Hierdoor zullen ze gelijkmatiger verdeeld zijn door het beslag, waardoor de brownie luchtiger wordt. Dat werkt dus alleen als je je eieren heel slim een uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald. Tip van ons voor de wat minder voorbereide bakkers onder ons: leg je eieren een kwartiertje van tevoren in een bak met warm water, hierdoor zijn ze sneller op kamertemperatuur.

Voel je je heel schuldig over het eten van al die brownies? Probeer dan deze gezondere versies >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO