Sesam open u! Dit is het verschil tussen lichte en donkere tahin

De één stroperig en wit, de ander goudbruin en dik als pindakaas. Wat is eigenlijk het verschil?

gerelateerd
Ook jij bewaart je kaas al die tijd al verkeerd
Lifehack: zo kun je elke dag zorgeloos chocolade eten
Crack it! Zo kies en kraak je kreeft volgens de etiquette
Getty Images

Inmiddels staat tahin in alle Hollandse keukenkastjes. We maken er hummus en gebak mee, doen het over een Ottolenghi-salade, of gewoon overal over, als het zo’n dag is. De toenemende vraag naar tahin wordt beantwoord met een schap vol verschillende potten. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen?

Aan de slag met tahin? Maak deze witte misohummus van Nigella Lawson >

Witte en donkere tahin

Sesamzaad is er in zwart en wit, maar zo makkelijk zijn we niet klaar. De basis van alle tahin is namelijk fijngemalen, wit sesamzaad. Diepzwarte tahin, van zwart sesamzaad, bestaat ook, maar die kom je weinig tegen.

Van zwart Nigella zaad wordt het bijzondere black seed paste gemaakt >

Gepeld of ongepeld

Als alle tahin uit wit sesamzaad bestaat, hoe zit het dan met die kleurverschillen? Een eerste verschil zit 'm erin of het sesamzaadje gepeld is of niet. Gepeld is sesamzaad egaal wit van kleur. Dat geeft tahin een lichte kleur en smaak, zoals de tahin uit het Midden-Oosten.

Ongepeld is sesamzaad beige-grijs en geeft het de tahin een donkere kleur, stevige structuur en een wat bittere smaak. Door het behoud van het sesamvliesje, zou deze tahin voedzamer en gezonder zijn. Deze tahin vind je dan ook vaak bij de natuurvoedingswinkel.

Tahin is een belangrijke smaakmaker in deze heerlijke baba Ghanoush

Sesamzaad roosteren

Een tweede oorzaak van kleurverschil, kan het gevolg zijn van wel of niet roosteren. In de meeste tahin gaat geroosterd sesamzaad, maar tahin van rauwe, onverhitte sesam is ook verkrijgbaar. Onverwacht misschien, maar deze variant is niet per se beter voor je. Geroosterd sesamzaad zou namelijk makkelijker te verteren zijn.

Sesam open u!

Nu we toch in het sesamzaad zitten, waar komt die gekke spreuk vandaan? Sesamzaadjes groeien in peultjes van de Sesamplant. En deze plant kreeg in het oude Arabië magische krachten toegeschreven, zoals het kunnen verbreken van een betovering. Daar komt bij dat de sesampeultjes pardoes open ploffen wanneer ze rijp zijn. De toverspreuk ‘sesam open u!’ bij het openen van de berg in Ali baba en de veertig rovers, zou daar dus vandaan komen. 

Je weet wat je kunt doen wanneer je het deksel niet van je pot tahin krijgt. 

6x typisch Israëlische ingrediënten >  

Bron: Genootschap Onze Taal, MyNewRoots

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO