5 superfoods die je zo kunt vervangen door iets uit eigen tuin

Goed voor het lijf én de portemonnee. 

gerelateerd
Warm hè? 25 zomerse lichte gerechten
15x gerechten om mee te nemen naar het park
De kaas-etiquette! Zo snij je kaas het best
5 redenen waarom je kunt aankomen door havermout
Getty Images

Uren in de rij bij de juicebar en kapitalen kwijt per maand aan je beloofde health? Nergens voor nodig. Deze vervangers voor je favoriete superfood pluk je met een beetje geluk zo uit eigen tuin.

1. AÇAI BES - BLAUWE BES
Gokje: jij eet açai bessen vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten? Maak het jezelf makkelijk en verruil de exotische bes voor onze eigen blauwe bes. Het liefst de wilde variant, die met kop en schouders boven de açai bes uittorent als het aankomt op antioxidanten. Geen superfood, maar een superster onder de blauwe bessen.

Is superfood wel supergoed? Dat lees je hier >

2. GOJI – ROZENBOTTEL
De rozenbottel ken je misschien nog uit je diksap van vroeger, maar heeft ook voor volwassenen potentie. Zeker voor mensen die het normaliter zoeken in de dure gojibes, die rijk is aan een hoge dosis vitamine C. Vergeet de gojibes, ga voor rozenbottel. Die is net zo super en rijk aan vitamines.

Superfoods? Superseeds! Zoek het in zaden >

3. TARWEGRAS – VOGELMUUR
Hou de euro’s voor dat slokje, eh shotje, tarwegras maar in je zak en ga op zoek naar vogelmuur. Dat is geen muur vol vogels, maar een wilde plant die net zo’n mooie en detox-achtige dingen belooft als je shotje tarwegras. Je eet het rauw, gooit het door je sap of drinkt het als thee.

Dit stuk fruit is nét zo goed superfood >

4. CACAO NIBS – CITROENMELISSE
Gebruik je cacao nibs om te ontstressen? Dan weet je vast niet dat dat effect mede bereikt wordt door een dosis cafeïne. Goedkoper én gezonder is de plant citroenmelisse, die zijn naam dankt aan zijn geur. Citroenmelisse drink je als thee of gebruik je als smaakmaker in gerechten. Het is een natuurlijk anti-stressmiddel en gaat ook nog eens slapeloosheid tegen.

5. SPIRULINA – BRANDNETEL
Is die verdomde prikplant toch nog ergens goed voor. Spirulina staat bekend als eigenaar van vele voedingsstoffen en mineralen, waaronder het belangrijkste element chlorofyl. Dat laatste stofje ondersteunt de natuurlijke reiniging van het lichaam. Iets wat ons minst favoriete onkruid nét zoveel bevat. En al klinkt het eten van brandnetels niet al te best, het eten van blauwgroene zoutwateralg, ofwel spirulina, klinkt nog minder goed. 

Bron: Bon Appetit

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO