Sambal bij? Zonder deze smaakmakers ben je nergens

Om ervoor te zorgen dat jij niet bezwijkt onder keuzestress bij een bezoek aan de Aziatische supermarkt, zetten we alle essentiële Oosterse sauzen andere smaakmakers voor je op een rijtje.

gerelateerd
Pasta basics: 8 lessen om níet aan je laars te lappen
Zo maak je supersimpele vegan shoarma
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten

Tamarindepasta

De pasta gemaakt van deze peulvrucht heeft een zoetzure smaak en wordt het meest gebruikt voor dips en het Thaise gerecht pad thai. De zure tamarinde wordt ook gebruikt in plaats van citroensap en azijn, om een gerecht een frisse smaak te geven.

Wraps met tamarindesaus >

Vissaus

Maandenlang worden kleine visjes in grote zoute baden in de zon gefermenteerd. Het vocht dat uit de vissen wordt onttrokken is vissaus, wordt gebruikt voor warme én koude gerechten in Zuidoost-Azië. Het schijnt dat de Thaise dorpen waar het fermenteren plaatsvindt, kilometers verderop te ruiken zijn. Door de sterke geur en smaak heb je er dus maar heel weinig van nodig.

Chillisaus en -pasta

Een pepertje, twee, drie of misschien wel tien? Een Aziatische dis is niet compleet zonder felrood goedje om je mond aan te verbranden. Van de Chinese Guilin, de Indonesische sambal tot de hot hot hot Sriracha.

Eerste hulp bij brand in de mond >

Maggi

Deze oer-Hollandse smaakmaker duikt, misschien een beetje onverwacht, steevast op in keukens in Zuidoost-Azië. Door het hoge gehalte MSG/mononatriumglutamaat is het voor menig wokker een favoriete aanvulling op de zoute vissaus of sojasaus. Maar let op! MSG dat ook bekend is als E-nummer 621, is verre van onbetwist als het op gezondheid aankomt. Wees er dus extra zuinig mee.

Recepten van eigen bodem >

Sesamolie

Deze notige olie is ideaal om Aziatische salades mee op smaak te brengen. Samen met een beetje vissaus, suiker en flink wat limoensap ben je al een heel eind bij het maken van bijvoorbeeld een Thaise noedelsalade. Ook kun je op het allerlaatste moment een beetje sesamolie toe voegen aan je wokgerecht. Je moet er alleen niet in bakken, dan gaat de sesamsmaak namelijk verloren.

Hoisin

Deze dikke zoete saus wordt veel gebruikt om mee te dippen. En op een loempia of pannekoekje met pekingeend lusten we er wel pap van. Wordt ook gebruikt om vlees in te marineren of om Vietnamese phở iets zoeter mee te maken.

Trek gekregen? Zo maak je een Oosterse pannekoek >

Sojasaus

Van de zoute Japanse variant tot Indonesische ketjap manis. Sojasaus is misschien wel de meest onmisbare smaakmaker van Japanse, Chinese en Indonesische gerechten. Er bestaan verschillende soorten die elk op een andere manier worden gebruikt. De meeste soorten sojasaus zijn zout, en worden gebruikt als een natuurlijke smaakversterker.

Sojasaus over? Deze gerechten schreeuwen om deze smaakmaker >

Trassi

Wat stinkt daar zo? Het is de in de zon gefermenteerde garnalenpasta die elk Indonesisch gerecht zijn authentieke diepe smaak geeft. In andere landen gebruiken ze ook een soortgelijke garnalenpasta’s zoals belacan in Maleisië en ngapi in Birma.

Deze wijn past goed bij pittig Thais >

Oestersaus

Wanneer het wok o’clock is, grijp je direct naar oestersaus. Vegetariërs kunnen deze saus vervangen met shiitakesaus, al bevatten de meeste oestersauzen slechts een oesterextract.

Deze keukenspullen mogen niet ontbreken in je keuken >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO