5 must-haves uit de Russische supermarkt

We hebben je boodschappenlijstje alvast gemaakt.

gerelateerd
Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer?
Waarom komijn écht niet in je kruidenrekje mag ontbreken
Camembert! Zo onderscheid je de echte van de nepperds
Quiche maken? 9x recept voor hartige taart
Getty Images

Je bent er vast eens langsgelopen, de Russische en Oost-Europese supermarkt. Welke parels liggen er binnen op je te wachten? Met deze boodschappenlijst weet jij wel raad.

Kijken: kinderen proberen maaltijden van over de hele wereld >

1. Pelmeni

Met een zak van deze deegkussentjes in de vriezer kun je alles aan. Pelmeni brengen troost op een grijze winteravond, ze zijn de oplossing bij onverwacht bezoek en het antwoord voor de soep waar dat extra's in mist. Gevuld met een kruidige mix van rund- en varkensvlees, zijn ze klaar om in bevroren toestand (voorkomt scheuren) in water te koken tot ze komen bovendrijven. Zo makkelijk volg je het traditionele recept uit de Oeral. Iets verfijnder doen ze het in Siberië: koken in vleesbouillon met een lauriertje. Serveren met wat zure room en klaar is je Russische dumplingdroom.

2. Tvorog en Syrniki

Tvorog ziet eruit als hüttenkäse maar dan droger en steviger. Op een heel prettige manier is de smaak iets zuurder. Vanwege het hoge eiwitpercentage schijnt Russische tvorog erg gezond te zijn. In Rusland doen ze iets geniaals met tvorog, namelijk mengen met ei, bloem en vanille om het daarna even te bakken in de koekenpan. Goudbruine, van binnen nog zachte Syrniki pannenkoekjes zijn het resultaat. En daar ontbijten ze dan mee. Goedemorgen!

3. Duindoornbessen

Alleen al om hun feloranje kleur laat je de diepgevroren zak duindoornbessen niet liggen. Puur smaakt de duindoorn een beetje zuur. Kook 'm in tot duindoorngelei en hij is zo ongeveer overal goed bij. Duindoornbessen komen ook mooi tot hun recht in een karaf met water, waar ze subtiel hun smaak aan afgeven. Of mix een hand, bomvol vitamine C, door je smoothie voor een zure kick.

5 onverwachte ‘superfoods’ onder de 3 euro >

4. Russisch snoep

Het ene snoeppapiertje is nog verleidelijker dan het andere. Over de smaak valt dat helaas niet te zeggen, maar soms is het raak en heb je een heerlijke vulling van chocolade en zonnebloempit in je mond. Zeg maar een vriendelijke versie van Russische roulette.

7x slechte gewoontes bij het boodschappen doen > 

5. Chechil sliertkaas

Kaassnackers opgelet, want we hebben je nieuwe verslaving gevonden. Chechil is een kaasbereiding die oorspronkelijk uit Armenië komt en erg populair is in Rusland. Tijdens de bereiding ontstaan slierten in de kaas, die worden losgetrokken en gevlochten. Vervolgens wordt de mozzarella-achtige kaas gepekeld en gerookt. Het resultaat is een goudbruine kaasvlecht waar je de sliertjes één voor één aftrekt en oppeuzelt. De perfecte borrelsnack.

DIY kaas maken >

Tekst: Mèlanie Koelewijn

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO