4x dingen die je waarschijnlijk niet weet over olijven

Olijven kunnen zwart, groen of paars zijn. Bovendien zijn olijven duizenden jaren langer op onze wereld dan wij, dus laten we ze onder de loep nemen.

gerelateerd
Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer?
Perfecte garnalen bakken doe je zo
Ho! Stop met het weggooien van je bananenschil
Zijn snacks en friet uit de oven gezonder dan uit de frituur?
Getty Images

GROEN = ONRIJP
Groene olijven zijn eigenlijk onrijpe (!) olijven. Vandaar dat de smaak tussen zwarte en groene olijven zo verschilt. De kleur ligt dus aan het moment van oogsten, en het zijn dus geen verschillende soorten olijven, zoals velen denken. Eye-opener?

PEKELBADJE
Olijven direct van de boom smaken heel bitter. Daarom liggen ze een paar maanden in een pekelbad voordat ze worden verkocht. Dan verliezen ze hun bittere smaak en worden ze een stuk milder.

20 SOORTEN
Olijfbomen groeien rond de Middellandse zee, daar schijnt de zon lang genoeg om ze te laten groeien. Er bestaan wel twintig verschillende soorten olijven. Kijk maar eens rond in de buurtsuper of op de markt. Je hebt kalamata, taggia, cerignola, thassos, of gewoon groene of zwarte olijven.

VITAMINE A
Olijven zitten vol vitamine A. Waar was dat ook al weer goed voor? Vitamine A werkt goed voor de ogen, huid en groei en weerstand

Best veelzijdig, hè, die steenvrucht, want dat is een olijf dus eigenlijk.

Zin gekregen in olijven? We hebben een lekker recept voor je met pasta en tuinbonen >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO