Is zoete-aardappelfriet écht gezonder dan gewone?

Dit zeggen de deskundigen.

gerelateerd
Mannen gaan lekkerder ruiken als ze dít eten
Waarom boter altijd op kamertemperatuur moet zijn bij baksels
15x Koningsdag! Alles is oranje
Tip! Dit is wat je het beste kan eten als je 'hangry' bent
Getty Images

De laatste jaren houden we ons met zijn allen steeds meer bezig met gezonde voeding. Zo laten we vet eten steeds vaker staan, en verruilen we bepaalde producten voor nog gezondere – denk bloemkoolrijst en courgetti. Zo ruilen we ook de gewone pieper steeds vaker in voor een zoete aardappel, als we frieten maken. Dit doen we omdat we van mening zijn dat deze gezonder is. Maar is dit eigenlijk wel echt zo? Onze collega’s van Men’s Health vroegen het een aantal deskundigen, en dit is wat ze zeiden.

MACRO’S
Macro’s zijn de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft als brand- en bouwstoffen. Het verschil in macro’s in een gewone aardappel en in een zoete aardappel is minuscuul. ‘Beide aardappelen bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels,’ zegt voedingsdeskundige Lisa Moskovitz. ‘Dit komt neer op respectievelijk 120 calorieën en 30 gram koolhydraten voor een middelgrote aardappel. Hiermee haal je daarnaast ook 4 gram vezels en minder dan 1 gram vet binnen voor beide aardappelsoorten.’ Wel bevat de gewone aardappel iets meer eiwitten dan de zoete variant, volgens voedingsdeskundige Alissa Rumsey.

VOEDINGSWAARDEN
Dit is waar de echte verschillen naar boven komen. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine C, maar ook minder suiker, zegt Rumsey. ‘Zoete aardappelen echter, bevatten meer vezels, calcium en vitamine A.’ Om precies te zijn haal je zelfs vier keer je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen, stelt de National Institute of Health. Allebei goede keuzes dus.

BEREIDING
Wat de aardappels nou echt voor je lichaam doen, heeft alles te maken met hoe je ze klaarmaakt. Gefrituurd bevatten beide aardappels namelijk zo’n driehonderd calorieën per portie, terwijl dit in de oven of koekenpan een stuk minder is.

CONCLUSIE
Of je nou gaat voor friet gemaakt van een gewone of zoete aardappel maakt dus niet uit. Als je ‘m maar bakt of in de oven klaarmaakt.

Bron: Men's Health

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO