Knoflook: dank voor stank

ELLE Eten zit bij de harde kern van de knoflookfans. Favoriete gerecht: een hele bol uit de oven.

gerelateerd
Is snel eten écht slecht voor je?
Is eten net zo verslavend als drugs?
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Getty Images

Het zijn de twee gezichten van de knoflook die ons zo bekoren. Rauw is de smaak indringend, soms zelfs verfrissend, denk tzatziki. Heel langzaam gegaard wordt hij zachter en zoeter. Die hele bol uit de oven – al dan niet gescalpeerd en met wat olie en rozemarijn/tijm bestrooid – smeer je zó op een geroosterd broodje. De lijst met medicinale voordelen van allium sativumis eindeloos. Maar: je bent liefhebber of je bent het niet. De meeste knoflookhaters hebben vooral een probleem met de geur. Zo herinneren wij ons de ochtend na een big fat Greek dinner dat we op zeker moment dachten dat er een gaslek was…

VAMPIERS
Hoe je je knoflook dient te behandelen is vaak onderwerp van discussie. Zo zou je hem niet mogen persen, maar moet je hem juist fijnsnijden. Voor deze theorieën is van alles te zeggen, maar wat je doet hangt vooral samen met het gerecht dat je wilt maken. Als je de knoflookteen beschadigt, komen pas echt zijn sterke geur en smaak vrij. En hoe meer beschadiging, hoe meer geur en smaak. Inderdaad is het effect van gesneden knoflook dan verfijnder dan dat van geperste of geraspte.
 
Onze ervaring is wel dat het beter is een gehakte of geperste teen à la minute te verwerken. Knoflookpuree krijgt iets ranzigs als je het lang aan de lucht blootstelt. Wie echt niet van knoflook houdt, kan hem altijd nog gebruiken om vampiers te verjagen. De lief­hebber doen we hopelijk een lol met het bijgaande recept. Een van de beroemdste gerechten met knoflook is de kip of eend aux quarante gousses d’ail. Weet je nog hoe Nederland gruwde, toen er over het bestaan van dit gerecht in de jaren zeventig de eerste geruchten de ronde deden? Sufferds.

Zo maak je kip met veertig tenen knoflook >

ROZE KNOFLOOK
De Franse roze knoflook uit Lautrec heeft veel lief­hebbers. Deze knof is fijn van smaak en kleur en heel lang houdbaar. Hij heeft ook een soort appellation contrôlée (de PGI), want de mineraalrijke grond in de regio, Tarn, draagt positief bij aan zijn algehele wezen. Vanaf augustus is de nieuwe oogst weer op de markt. Te bestellen bij rozeknoflook.nl

TIP
En om mee af te sluiten, een knoflooktip van Johannes van Dam: knoflookboter maak je stukken lekkerder met een paar druppels pastis.

Pita met lamsvlees en tzatziki >
Knoflookolie maken >
Groene tenen? >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO