Kaas bewaren? Dit moet je weten over invriezen, houdbaarheid en meer

Zo lang duurt het voordat jouw Gouda verandert in schimmelkaas.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?
Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout
Getty Images

De ene kaas is de andere niet. Zo leg je een blok Gouda niet zo gauw op een kaasplank en eet je gorgonzola niet snel uit het vuistje. Dezelfde verschillen kom je tegen in de koelkast: hoe bewaar je welke kaas het best, hoe lang is-ie houdbaar en kan hij ook de vriezer in?

HARDE KAAS
Als je kijkt naar het bewaren van kaas, kun je het zuivelproduct in drie categorieën indelen: hard, halfhard en zacht. Onder de harde kazen vallen blokken als parmezaan en pecorino. Deze kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopend bewaar je harde kaas zo’n twee tot vier maanden, geopend gaat hij tot zes weken mee. Harde kaas kun je invriezen, maar dat kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de vriezer.

Dit deel van kaas kun je overigens wél heel goed invriezen >

HALFHARDE KAAS
Onder de semi-harde kazen vallen de Hollandse en Zwitserse blokken die je doorgaans met de kaasschaaf toetakelt, zoals Goudse kaas of Emmentaler. Ongeopend gaat de kaas één tot twee maanden mee, geopend is halfharde kaas twee tot drie weken houdbaar in de koelkast. Bij invriezen kun je de levensduur van halfharde kaas verlengen, maar dit verschilt nogal per soort van twee tot acht maanden - hoe zachter de kaas, hoe korter.

Kun je schimmel van kaas afsnijden om hem langer goed te houden? >

ZACHTE KAAS
Zachte kazen zijn de kazen die zich over je kaasplank draperen of zelfs uit laten smeren. Denk aan roombrie, maar ook mozzarella en roomkaas. Deze kazen kun je het minst lang bewaren omdat ze het meeste vocht bevatten. Ze blijven één tot twee weken goed, het liefst in de originele verpakking. Invriezen gaat bij zachte kazen wat minder lekker – ze zullen na het ontdooien niet zo zacht en smeuïg meer zijn als voorheen en soms zelfs gaan kruimelen.

Nog meer bewaartips: deze fout maak jij waarschijnlijk al bij het bewaren van kaas >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO