Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op

Doe wat je het beste kan en eet je probleem uit de weg.

gerelateerd
25x snel zomerrecept Wat eten we vandaag?
6x Mexicaanse taco-klassiekers om te proberen
Dol op feta? Dan moet je dit even lezen
6 tips voor de perfecte brownie
Shutterstock

Niets of niemand is veilig voor de Japanse duizendknoop. De plant is in aantocht om zo ongeveer iedere tuin te overwoekeren en je staat machteloos. Maar waarom zou je die strijd aangaan als je hem kunt verwelkomen in de keuken? In de pan staat-ie namelijk veel leuker dan in de tuin.

Deze bekende bloemen kun je eten >

Japanse duizendknoop

Wat normaal bij problemen weinig zin heeft, komt nu heel goed van pas. Eet het probleem gewoon weg. De stengels van de Japanse duizendknoop zijn in het voorjaar eetbaar en de plant behoort tot de familie van de rabarber - waar hij ook naar smaakt. De stengel is echter snoeihard, dus pas op dat je je keukenmachines er niet mee sloopt. Zelfs na het koken blijft de stengel hard.

Uit de natuur

Hoe leuk het ook is om met iets vers uit de natuur te koken, je moet natuurlijk wel opletten waar je het vandaan haalt. We leven niet immers niet op een onbewoond eiland waar alles puur natuur is. In Nederland wordt alles wat niet gewenst is bespoten met onkruidverdelgers en die kunnen giftig zijn. We raden daarom aan om niet met je goede gedrag langs de weg te stoppen om daar wat van deze knoeperd te plukken. Rij liever naar een wilder gebied, waar de kans klein is dat er is gesproeid.

Kokkerellen

Als je gaat koken met de stengels, zorg dan dat je de jonge scheuten gebruikt. De oudere stengels kunnen erg onsmakelijk zijn. De plant kan op dezelfde manier klaargemaakt worden als rabarber. Maak er ijs of taart van, een digestief met wodka, of sauzen voor over je vlees of groente. De wat bittere smaak van de Japanse duizendknoop kan lekker zijn bij veel gerechten, dus sloop die plant uit je tuin en eet ‘m met huid en haar op.

Wat met rabarber kan, kan ook met de Japanse duizendknoop! Recepten 5x rabarber >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO