Pasta basics: 8 lessen om níet aan je laars te lappen

Sophia Loren dankt haar bestaan aan spaghetti en met haar vereenzelvigen vele Italianen zich met de deegwaren. Kok en pastapurist Vanja van der Leeden vindt dat een lesje pastamores hier te lande geen kwaad kan.

gerelateerd
Zo maak je supersimpele vegan shoarma
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
Tropenrooster! Het is tijd voor een barbecue
Getty Images

Tekst: Vanja van der Leeden

Voor je op reis gaat, moet de belangrijkste pastabasiskennis staan als een huis. Doe je voordeel met het onderstaande fundament. 

8 regionale Italiaanse pasta's waarvoor je wilt omrijden >

Fresca versus asciutta

Pasta is een mix van water en bloem, soms met ei. Er zijn twee hoofdsoorten, verse (pasta fresca) en gedroogde (pasta asciutta). Gedroogde pasta is aanvankelijk ook vers, door drogen wordt deze lang houdbaar en geschikt voor export.

Zelf pasta maken

Gebruik 00-bloem (een fijnere pastabloem) voor verse pasta met ei en meel van harde durumtarwe voor pasta zonder ei. De rest komt neer op hartstochtelijk kneden.

Koken

Pasta moet zwemmen in flink zout water. Neem 1 liter water en 10 gram zout per 100 gram pasta. Kook ’m al dente (beetgaar), de tijd hangt af van de soort pasta. Bedenk dat de pasta nog ‘nagaart’ in de pan met de saus.

Laat het de Italianen niet horen: je kunt blijkbaar pasta koken binnen 1 minuut >

 

In de soep of oven

Italianen eten pasta doorgaans als primo (eerste gang/voorgerecht). Deze primi kun je onderverdelen in reeds genoemde pasta asciutta en pasta fresca, pasta in brodo (in bouillon of soep), pasta ripiena (gevulde pasta zoals tortellini) en pasta al forno, ovenpasta zoals lasagne.

Pasta dolce

Een verhaal apart is zoete pasta. Werd vroeger ook als hoofdmaaltijd gegeten in vastentijden. Bijvoorbeeld gnocchi di susine uit Friuli-Venezia Giulia, pruimpjes in aardappeldeeg met poedersuiker. Of Calabrese pignolata, gefrituurde pasta met honing.

Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer? >

 

Kleefpasta

Olijfolie bij het kookwater tegen kleefpasta? Onzin. Meng de afgegoten pasta direct door de saus, dan kleeft er niks. Uit den boze in Italië: afgegoten pasta naspoelen met koud water. Zo spoel je het zetmeel weg waar de saus zich aan kan hechten!

De saus

Pasta moet dan niet kleven, de saus weer wel. Dat wil zeggen aan de pasta, het geeft je deegwaar smaak. Dus geen berg saus op een hoopje pasta, maar een homogeen geheel.

Klaar in een wip, deze tien pastasauzen die even makkelijk als lekker zijn >

Ork ork ork

Pasta eet je met een vork (pasta in brodo met een lepel). Gebruik brood om de saus op te vegen. Snij lange pasta nooit met een mes – duh! – maar wind ’m om je vork. Start met slechts een paar slierten, die draai je op je vork tot een behapbare rol. 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO