Dol op feta? Dan moet je dit even lezen

Er zal een wereld voor je open gaan.

gerelateerd
Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer?
Waarom komijn écht niet in je kruidenrekje mag ontbreken
Camembert! Zo onderscheid je de echte van de nepperds
Quiche maken? 9x recept voor hartige taart
Getty Images

De fetawereld is groter dan je waarschijnlijk denkt. Naast de welbekende Griekse versie, bestaan er namelijk ook andere soorten. Soorten die verschillend zijn door de melk waarvan ze gemaakt zijn en het land waar ze vandaan komen. En ook zijn er nepperds op de markt. Zeker weten dat je niet gefopt wordt? Zo doe je het.

Kunnen kruiden eigenlijk over datum gaan? >

Soort melk

De klassieke feta, die we onbewust allemaal uit de supermarktschappen pakken, is gemaakt van schapenkaas. Deze vorm heeft de scherpste smaak van allemaal. Ook kan feta worden gemaakt op basis van geiten- en koemelk. Deze varianten smaken ietwat milder.

Landen van afkomst

Diezelfde klassieke feta smaakt naast scherp ook zilt en pittig. Hij heeft een fijne structuur waardoor-ie perfect is om te brokkelen. Ook bestaat er feta afkomstig uit Bulgarije. Deze smaakt vooral erg zout, en heeft een stevige textuur. Deze kaas wordt ook wel sirene genoemd. En ook Frankrijk, het land van de kaas, heeft een specifieke feta op haar naam staan. Een milde, romige variant, welteverstaan. Qua structuur is-ie wat zachter. Tot slot wordt er ook in Turkije een soortgelijke kaas gemaakt. Een redelijk zoute, die gangbaar is onder de naam beyaz peynir.

Aan de slag: courgetti met kip, feta en dille >

Nepperds

In Europa is er zelfs een speciale feta-wet, die de namaak van de echte onderscheid. Volgens die wet is feta pas écht feta als-ie op traditionele wijze en in Griekenland gemaakt is. Die Bulgaarse, Franse en Turkse feta zijn volgens deze regel dus eigenlijk dikke vette nepperds. Deze kazen mogen dan ook niet als feta verkocht worden. Wel gaan ze over de toonbank als mediterrane kaasblokjes of witte kaas. Wat de smaak niet minder maakt, als je het ons vraagt.

Of maak quiche met feta, pijnboompitten en spinazie >

Bron: o.a. Bon Appetit 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO