Dit is het verschil tussen brie en camembert

Want geef toe, de smaken lijken soms best op elkaar, toch?

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Last van de Japanse duizendknoop in de tuin? Eet ‘m op
Wat is gezonder: de blauwe, witte of rode druif?
Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout
Getty Images

Voor de kaasliefhebbers onder ons: gaan jullie voor de brie of de camembert? Lastige vraag misschien, want wat is nou eigenlijk het verschil? Dit moet je weten als je brie of camembert wilt kopen.

Zo stel je de perfecte kaasplank samen >

OVEREENKOMSTEN
Eerst natuurlijk het antwoord op de vraag waarom veel mensen het lastig vinden om deze te onderscheiden. Het zijn allebei wittekorstkazen en worden beide van koemelk gemaakt. Qua smaak kunnen ze ook op elkaar lijken en daarnaast worden ze tegenwoordig ook steeds vaker in dezelfde vorm of formaat verkocht. Toch best lastig om te kiezen welke van de twee jij op je kaasplank wil hebben.

Kaas bewaren? Dit moet je weten over invriezen, houdbaarheid en meer >

VERSCHILLEN
Het moment van de waarheid. Brie en camembert verschillen in een aantal opzichten van elkaar. Zo is brie net wat zachter en romiger van smaak, omdat er room wordt toegevoegd. De camembert heeft een iets scherpere, diepere en intense smaak dat zijn soortgenoot. Oorspronkelijk verschillen ze qua formaat. Brie wordt vaak in punten verkocht en camembert in kleinere rondjes. Officieel is de brie ook groter, maar tegenwoordig kun je ze steeds vaker vinden in hetzelfde grootte als de camembert, wat heel handig tot nog meer verwarring leidt.

HERKOMST
Wat misschien nog wel een leuk weetje is, is dat brie veel ouder is van oorsprong dan camembert. De kazen worden officieel beide gemaakt in het noorden van Frankrijk, zo’n drie uur van elkaar vandaan. Brie komt uit de regio Île-de-France en camembert wordt gemaakt in Normandië.

Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas? >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO