Recept: Limburgse pletskeskook

Dizze kook is vuural bekind i Limburg. Boete dees sjtrieëk gieëft 't aoch variante woebie de koffie vervange waert doer anger ingrediënte wie cacao.*

gerelateerd
Pasta maken: welke pastasoort gebruik je wanneer?
Waarom komijn écht niet in je kruidenrekje mag ontbreken
Camembert! Zo onderscheid je de echte van de nepperds
Quiche maken? 9x recept voor hartige taart
Limburgse pletskeskook

*Deze koek is vooral bekend in Limburg. Buiten deze streek bestaan er ook varianten waarbij de koffie wordt vervangen door andere ingrediënten, zoals cacao.

PLETSKESKOOK
45 min bereidingstijd + 1 nacht wachttijd

Voor de mokkacrème
10 volle tl oplosespresso
100 ml melk
200 g suiker
250 g boter, zacht
Voor de koek
3 pakken theebiscuits à 240 g
500 ml zeer sterke koffie
pure hagelslag

Begin met de mokkacrème. Los in zo min mogelijk kokend water de oplosespresso op. Breng in een steelpannetje de melk aan de kook met de suiker totdat deze is opgelost. Laat afkoelen. Mix (met een mixer) in een kom het melkmengsel beetje bij beetje door de boter. Doe vervolgens hetzelfde met de afgekoelde espresso.

Doe de sterke koffie in een schaal en dompel de biscuitjes er een voor een in onder. Leg ze op een platte schaal naast elkaar, in 3 rijen van 4. Smeer er vervolgens een laagje mokkacrème op. Ga zo door met afwisselend een laagje biscuitjes en een laagje crème, totdat de koek 8 biscuitjes hoog is. Eindig met de crème en smeer ook de zijkanten in. Bestrooi de bovenkant met een laagje hagelslag. Snij de koek pas de volgende dag aan, dan kan de koffie goed intrekken.

Recepten voor echte koekenbakkers >
Punten scoren met deze taartrecepten >
Goed zoet zonder suikerpiek >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO